Newsflash
OPINII

Ce facem cu asigurarea pentru malpraxis?

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 23 2022
Ce facem cu asigurarea pentru malpraxis?

Piaţa românească este bogată în ceea ce privește ofertele poliţelor de asigurare în caz de malpraxis. Dar medicii trebuie să manifeste diligenţă atunci când aleg o companie.

asigurare malpraxisPentru început, trebuie să citim cu multă atenţie contractul de răspundere civilă profesională, iar în situaţia în care avem nelămuriri, este necesar să solicităm asistenţă de specialitate.

Fiecare contract va cuprinde, pe lângă chestiunile generale, anumite situaţii cauzatoare de prejudicii care nu vor fi acoperite de poliţă. Este bine să le știm, deoarece invocarea necunoașterii nu ne va absolvi de răspundere.

O altă chestiune pe care vreau să o subliniez este problematica daunelor morale. Așadar, majoritatea poliţelor de răspundere profesională stabilesc faptul că vor fi acoperite prejudiciile materiale în limita unei anumite sume. De asemenea, tot aceste poliţe menţionează și faptul că, pentru a acoperi și daunele morale, este necesară plata unei sume suplimentare.

Daunele materiale sunt cuantificabile, adică pot fi dovedite. Se au în vedere facturile de la medicamente, de la îngrijirile medicale, cât și orice alte cheltuieli efectuate în urma prejudiciului suferit.

La polul opus, sunt situate daunele morale, adică acelea care au la bază suferinţa fizică ori psihică a persoanelor prejudiciate. Acestea din urmă nu pot fi „dovedite” din punct de vedere material, astfel încât rămâne la latitudinea instanţei de judecată ori a părţilor să stabilească întinderea lor.

Societăţile de asigurări acoperă chiar și cheltuielile de judecată din procesul civil, și pot chiar ajuta la apărarea eficientă a profesionistului din sectorul medical.

Din contractele pe care le-am analizat, preţul poliţelor de asigurare nu comportă diferenţe foarte mari, dar problematica situaţiilor de acoperire a eventualelor prejudicii poate fi în dezavantajul medicilor.

O altă problemă care trebuie avută în vedere este cea a coerenţei textului din contracte, întrucât utilizarea în mod greșit a semnelor de punctuaţie, spre exemplu, poate schimba complet sensul unei fraze.

Citiți și: Monitorizarea și evaluarea calităţii serviciilor de sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe