Asigurarea de malpraxis este un instrument deosebit de util atât pentru medici, cât și pentru pacienţi. De aceea este important ca medicii să știe ce fel de poliţă aleg.
Pentru medici, poliţa de răspundere profesională îi asigură că, în cazul în care săvârșesc fapte care sunt încadrate drept malpraxis, îi va ajuta să repare prejudiciile pe care le acordă instanţa de judecată sau care sunt stabilite în urma medierii acestui conflict. Pentru pacienţi, asigurarea este un sprijin și o minimă certitudine că aceștia vor fi despăgubiţi în cazul în care, în urma unor greșeli medicale, ei suferă prejudicii.
Una dintre caracteristicile asigurării de malpraxis este obligativitatea acesteia, aspect pe care îl găsim în cadrul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Printre riscurile pe care le acoperă această poliţă de răspundere profesională se numără și: erorile săvârșite la momentul la care este pus diagnosticul; erorile comise cu privire la alegerea unui tratament pentru pacient; erorile cu privire la administrarea tratamentului; omisiunea acordării îngrijirilor medicale unui pacient; alte efecte apărute în urma unei proceduri medicale, cum ar fi în cazul intervenţiilor chirurgicale.
Din experienţa mea acumulată ca avocat, vă rog să-mi permiteţi să vă dau câteva sfaturi pe care le puteţi avea în vedere atunci când încheiaţi o poliţă de asigurare de
malpraxis. În primul rând, alegeţi o companie care oferă sume considerabil mai mari faţă de limitele minime impuse de lege, deoarece judecătorul poate să ofere victimei sume de bani care să depășească cuantumul maxim al poliţei de asigurare.
Asiguraţi-vă că lucraţi cu o companie serioasă, care își onorează plăţile în cazul în care este chemată să răspundă pentru dumneavoastră. Pe piaţă au existat scandaluri multe cu diverse companii care oferă poliţe de asigurare, însă unele dintre ele au fost închise din cauza neregulilor constatate de autorităţi. Deci, e important să alegem companii mari, mai ales că diferenţele de preţuri între poliţe sunt, de cele mai multe ori, nesemnificative.
Apoi, trebuie să știţi că majoritatea companiilor de asigurare acceptă să negociaţi cu privire la clauzele pe care trebuie să le conţină contractul dumneavoastră. Spre exemplu, un aspect puţin cunoscut de medici este faptul că există clauze de retroactivitate a poliţei de asigurare pentru malpraxis. Cu alte cuvinte, aceasta oferă posibilitatea ca pentru anumite evenimente din trecut, dar care însă au apărut înainte ca poliţa să fie încheiată, și pentru care s-a făcut reclamaţia în prezent să fie oferite despăgubiri în cazul în care pacientul a suferit un prejudiciu cauzat de o faptă de malpraxis.
O altă clauză pe care o pot adăuga medicii este cea în directă legătură cu acoperirea cheltuielilor pentru apărare juridică. Spre exemplu, unele poliţe pot fi negociate astfel încât medicul să primească sume de bani pentru a acoperi cheltuielile pricinuite de organizarea apărării, cum ar fi expertizele medicale, onorariile avocaţilor etc.
Ca o concluzie, acordaţi o atenţie deosebită poliţei de malpraxis. Analizaţi riscurile pe care le implică activitatea dumneavoastră și sfătuiţi-vă și cu profesioniști în Drept atunci când încheiaţi o poliţă de răspundere profesională.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe