Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Asigurarea voluntară de sănătate

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 12 august 2022

Piaţa asigurărilor de sănătate are și dispoziţii legale care, de multe ori, lasă loc de interpretări. Dovadă în acest sens sunt numeroasele acţiuni introduse la instanţele de judecată.

Multe persoane optează, astăzi, pentru un contract de asigurare voluntară de sănătate.

pt voroneanu

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, printre elementele obligatorii pe care acest contract trebuie să le
cuprindă se numără: a) lista coplăţilor pentru asigurări voluntare de sănătate de tip complementar; b) lista serviciilor din asigurarea voluntară suplimentară; c) lista furnizorilor agreaţi; d) modalitatea de contactare a acestora, direct sau prin intermediul unui departament de asistenţă a asiguraţilor; e) drepturile și obligaţiile părţilor, cu evidenţierea clară a riscului de îmbolnăvire individual; f) modalităţile de decontare a serviciilor medicale; g) modalităţile de încetare a valabilităţii contractului; h) modalităţile de soluţionare a eventualelor litigii (capitol la care, din păcate, multe societăţi introduc clauze abuzive care îi sperie pe consumatori).

Obligaţii și drepturi

Potrivit art. 354 din legea menţionată, asigurătorii sunt obligaţi ca la încheierea contractului să-i ofere asiguratului toate informaţiile necesare privind drepturile și obligaţiile rezultând din contract, în vederea protejării intereselor acestuia. În mod normal, asumarea și comunicarea drepturilor și a obligaţiilor se face printr-o simplă semnătură aplicată pe contract.

Bineînţeles, avem dreptul de a studia contractul cu multă atenţie, ceea ce este și recomandat. Mai mult, este bine chiar să apelăm la asistenţă specializată, întrucât este posibil ca asigurătorul să omită anumite chestiuni esenţiale.

Un alt drept pe care legea îl recunoaște asigurătorului este acela de a solicita informaţii care să ateste starea medicală a viitorului asigurat, ori chiar să-l invite la un examen medical. Ambele acţiuni sunt realizate doar cu exprimarea unui consimţământ valabil. Catalogate și de Regulamentul General de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal drept date sensibile, toate detaliile legate de starea de sănătate vor fi confidenţiale.

Eventualele încălcări sunt aspru sancţionate de dispoziţiile legale aflate în vigoare. Mai mult decât atât, asigurătorul va fi îndreptăţit chiar și să-i indice pacientului să nu apeleze la un anumit furnizor de servicii medicale. Informarea în acest sens va fi făcută cu menţionarea faptului că nu va fi decontat tratamentul medical.

În plus, chiar și impunerea unor controale periodice profilactice reprezintă o obligaţie pe care o poate impune societatea de asigurări, astfel încât aceasta să nu sufere prejudicii în final.

Citiți și: PaRIS în România

Etichete: asigurari private de sanatate asigurari de sanatate contract asigurari

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.