Newsflash
OPINII

Asigurarea voluntară de sănătate

de Drd. Rareș Voroneanu - aug. 12 2022
Asigurarea voluntară de sănătate

Piaţa asigurărilor de sănătate are și dispoziţii legale care, de multe ori, lasă loc de interpretări. Dovadă în acest sens sunt numeroasele acţiuni introduse la instanţele de judecată.

Multe persoane optează, astăzi, pentru un contract de asigurare voluntară de sănătate.

pt voroneanu

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, printre elementele obligatorii pe care acest contract trebuie să le
cuprindă se numără: a) lista coplăţilor pentru asigurări voluntare de sănătate de tip complementar; b) lista serviciilor din asigurarea voluntară suplimentară; c) lista furnizorilor agreaţi; d) modalitatea de contactare a acestora, direct sau prin intermediul unui departament de asistenţă a asiguraţilor; e) drepturile și obligaţiile părţilor, cu evidenţierea clară a riscului de îmbolnăvire individual; f) modalităţile de decontare a serviciilor medicale; g) modalităţile de încetare a valabilităţii contractului; h) modalităţile de soluţionare a eventualelor litigii (capitol la care, din păcate, multe societăţi introduc clauze abuzive care îi sperie pe consumatori).

Obligaţii și drepturi

Potrivit art. 354 din legea menţionată, asigurătorii sunt obligaţi ca la încheierea contractului să-i ofere asiguratului toate informaţiile necesare privind drepturile și obligaţiile rezultând din contract, în vederea protejării intereselor acestuia. În mod normal, asumarea și comunicarea drepturilor și a obligaţiilor se face printr-o simplă semnătură aplicată pe contract.

Bineînţeles, avem dreptul de a studia contractul cu multă atenţie, ceea ce este și recomandat. Mai mult, este bine chiar să apelăm la asistenţă specializată, întrucât este posibil ca asigurătorul să omită anumite chestiuni esenţiale.

Un alt drept pe care legea îl recunoaște asigurătorului este acela de a solicita informaţii care să ateste starea medicală a viitorului asigurat, ori chiar să-l invite la un examen medical. Ambele acţiuni sunt realizate doar cu exprimarea unui consimţământ valabil. Catalogate și de Regulamentul General de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal drept date sensibile, toate detaliile legate de starea de sănătate vor fi confidenţiale.

Eventualele încălcări sunt aspru sancţionate de dispoziţiile legale aflate în vigoare. Mai mult decât atât, asigurătorul va fi îndreptăţit chiar și să-i indice pacientului să nu apeleze la un anumit furnizor de servicii medicale. Informarea în acest sens va fi făcută cu menţionarea faptului că nu va fi decontat tratamentul medical.

În plus, chiar și impunerea unor controale periodice profilactice reprezintă o obligaţie pe care o poate impune societatea de asigurări, astfel încât aceasta să nu sufere prejudicii în final.

Citiți și: PaRIS în România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe