Newsflash
Internaționale

OMS: Tot mai multe țări se implică în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene

de Florentina Ionescu - nov. 12 2021
OMS: Tot mai multe țări se implică în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene

Din ce în ce mai multe țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, își iau angajamentul că se vor implica în abordarea rezistenței la antimicrobiene, o problemă extrem de răspândită.

Un număr record de țări (163) au răspuns la cel mai recent sondaj global anual în ceea ce privește implementarea unui Plan Global de Acțiune pentru abordarea rezistenței la antimicrobiene (AMR), plan administrat de OMS, FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură) și OIE (Organizația mondială pentru sănătate animală), se arată într-un comunicat de presă al OMS. 

antibiotice

Chiar și așa, mai mult de 90% dintre aceste țări au subliniat că pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra dezvoltării și implementării unor planuri naționale menite să abordeze problema rezistenței la antimicrobiene.

Datele obținute în urma acestui sondaj subliniază o nevoie urgentă de a grăbi prioritizarea, costurile, implementarea și monitorizarea activităților referitoare la rezistența la antimicrobiene. Totodată, arată comunicatul OMS, datele obținute trag un semnal de alarmă cu privire la anumite puncte esențiale, cum ar fi nevoia de a întări angajamentul la nivel politic, de a face resursele disponibile și de a crește gradul de conștientizare asupra rezistenței la antimicrobiene.

Date actualizate din sondajul din 2021:

  • Doar 50% dintre țări au un mecanism multisectorial de coordonare a rezistenței la antimicrobiene, care să ajute la prioritizarea, costurile și implementarea planurilor naționale de acțiune cu privire la rezistența la antimicrobiene.
  • Mai bine de 60% dintre țări au asociat planurile lor naționale de acțiune cu privire la problematica rezistenței la antimicrobiene de alte subiecte și planuri din sfera sănătății, inclusiv: siguranța alimentelor, TB, HIV, imunizare, malarie etc.
  • 56% dintre țări conduc campanii de conștientizare limitate și la scară mică cu privire la rezistența la antimicrobiene.
  • Peste 78% dintre țările care au răspuns la acest sondaj oferă cel puțin anumite forme de traininguri cu privire la rezistența la antimicrobiene lucrătorilor din sănătate și din domeniul îngrijirilor medicale, dar doar 9% dintre țări au încorporat rezistența la antimicrobiene în mod formal în curricula lor.
  • Aproape 72% dintre țările respondente au sisteme care să examineze și să compare datele la nivel național pentru infecțiile bacteriene comune întâlnite în cazul pacienților spitalizați și pacienților din comunitate.
  • În 53% dintre țări există un sistem național de supraveghere în privința rezistenței la antimicobiene aliniat cu condițiile impuse de Global Antimicrobial Resistance and Use Surveillance System (GLASS).
  • Deși 91% dintre țări au subliniat că au legi și regulamente cu privire la prescripția și vânzarea medicamentelor antimicrobiene pentru uz uman, doar 55% dintre ele au sisteme care monitorizează vânzările medicamentelor antimicrobiene la nivel național și utilizarea la un nivel sub-național.
  • 23% dintre țări nu au niciun fel de sisteme puse la punct pentru a monitoriza utilizarea antimicrobienelor pentru sănătatea oamenilor.

Mai multe detalii despre acest sondaj, pe site-ul www.who.int.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe