Newsflash
Internaționale

Omicron: două doze de ser Pfizer scad riscul de spitalizare cu 70%

de L. Budin - dec. 15 2021
Omicron: două doze de ser Pfizer scad riscul de spitalizare cu 70%

Un studiu sudafrican arată că schema clasică de imunizare cu ser Pfizer-BioNTech a oferit o protecție de 33% împotriva infectării cu Omicron și de 70% împotriva riscului de spitalizare.

Studiul, realizat în condiții reale și publicat de Discovery Health, cea mai mare companie de asigurări medicale private din Africa de Sud, a analizat peste 211.000 de teste COVID-19 cu rezultate pozitive, în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie. Dintre aceste teste, aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron, în baza unor prognoze statistice, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

vax1

Beneficiind de colaborarea Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), noul studiu a arătat că cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare, în comparaţie cu riscul pentru persoanele nevaccinate, în perioada recentă de creştere bruscă a infectărilor, precum şi o protecţie de 33% împotriva riscului de infectare cu Omicron.

Datele arată o scădere faţă de protecţia oferită de serul Pfizer în perioada infectărilor cu varianta Delta, anume de 80% împotriva riscului de infectare şi de 90% împotriva riscului de spitalizare. 

Reprezentanţii Discovery Health spun că rezultatele acestui studiu ar trebui să fie totuşi considerate unele preliminare.

Glenda Gray, preşedinta SAMRC, consideră important faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să ofere o protecţie bună împotriva formelor severe de COVID-19 şi a riscului de spitalizare, în condiţiile în care o nouă variantă cu o transmisibilitate foarte mare se află deja în circulaţie.

Suntem extrem de încurajaţi de aceste rezultate”, a declarat ea.

Analiza arată că protecţia împotriva riscului de spitalizare s-a menţinut pentru toate categoriile de vârstă, de la persoane de 18 ani şi până la cele de 79 de ani, oferind niveluri de protecţie uşor mai mici pentru vârstnici.

Protecţia împotriva riscului de spitalizare a fost de asemenea consistentă pentru persoanele cu o gamă largă de boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie şi boli cardiovasculare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe