Newsflash
Internaționale

De ce este important să purtați mască de protecție chiar și în avion

de Florentina Ionescu - dec. 20 2021
De ce este important să purtați mască de protecție chiar și în avion

Experții subliniază încă o data că purtarea măștilor de protecție limitează răspândirea COVID-19 în avion.

Un CEO al unei companii aeriene de peste hotare a sugerat recent că măștile purtate pe nas și pe gură oferă prea puțină protecție în avioane, iar această declarație a stârnit reacții în mediul online, scrie medicalxpress.com. Dar experții îl contrazic pe Gary Kelly, CEO al Southwest Airlines, așa că vă prezentăm mai jos faptele, așa cum atrag atenția specialiștii. 

calatorie cu avionul masca
Sursa foto: https://pixabay.com

 

Este un mit faptul că purtarea măștii în avion este o măsură deloc necesară, datorită sistemelor avansate de filtrare a aerului. Acestea nu sunt suficiente pentru a reduce riscul de transmitere a bolii COVID-19.

Demontarea mitului: deși este adevărat că sistemele comune de filtrare și de distribuire a aerului folosite în avioanele moderne sunt extrem de eficiente în ce privește reducerea riscului de transmitere a bolii COVID-19 în rândul pasagerilor, măștile adaugă încă un strat de protecție pentru cei care aleg să călătorească cu avionul în acest context epidemiologic, au explicat experții pentru The Associated Press.

Un alt lucru important de reținut: deși sistemele de filtrare cu filtre HEPA sunt extrem de eficiente în reducerea transmiterii virusurilor, ele nu pot elimina complet acest risc la bordul aeronavelor, potrivit lui Linsey Marr, expert în aerosoli, de la Virginia Tech.

„Problema este că aceste sisteme funcționează doar asupra aerului care trece prin filtru. Dacă stați lângă cineva care eliberează multe virusuri în aer, ați putea ajunge să inhalați acele virusuri înainte ca ele să aibă șansa de a trece printr-un sistem de filtrare a aerului”, a explicat Linsey Marr, citată de medicalxpress.com.

Totodată, ea a spus că este nevoie de câteva minute pentru ca aerul să treacă complet prin sistemul de filtrare. Tot ea a subliniat că prin impunerea măsurii ca toată lumea să poarte mască de protecție în avion se reduce cantitatea de virusuri pe care o persoană infectată o poate elibera în aer și că măsura ajută la reducerea cantității de virusuri pe care o persoană care poartă mască ar putea să o inhaleze.

Un alt specialist care subliniază de ce este important să purtăm mască de protecție în avion este Leonard J. Marcus, director al Aviation Public Health Initiative din cadrul Universității Harvard.

„Da, sistemele de ventilație din avioane sunt incredibile. Ele sunt comparabile cu ceea ce puteți găsi într-o sală de operație. Dar este vorba de straturile multiple [ale problemei], nu este vorba de un singur lucru”, a declarat Leonard J. Marcus.

El a spus, în încheiere, că măștile sunt deosebit de importante atunci când oamenii urcă în avion și când coboară din avion sau când se mișcă prin aeronavă. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și amenințarea pe care o reprezintă varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 fac ca purtarea măștii în avion să fie o măsură esențială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe