Newsflash
Știri

Studiu: sunt șanse foarte mari să asistăm la o creștere a infecțiilor cu Omicron

de Florentina Ionescu - dec. 23 2021
Studiu: sunt șanse foarte mari să asistăm la o creștere a infecțiilor cu Omicron

Potrivit unui studiu recent, pentru cele 197 de probe analizate aleatoriu în România în ultimele două săptămâni nu au fost identificate suspiciuni de Omicron.

Un studiu recent realizat în țara noastră arată că sunt șanse foarte mari ca în perioada imediat următoare să asistăm la o creștere accelerată a infecțiilor cu noua variantă (Omicron), având în vedere numărul mare de persoane care se întorc în țară de sărbători și rata crescută de infecțiozitate a noii variante. 

omicron
Sursa foto: Pixabay

 

În contextul creșterii numărului de infectări cu varianta Omicron la nivel mondial, MedLife continuă demersurile de cercetare și anunță rezultatele obținute în urma evaluării pre-screening a unui nou lot de probe COVID-19 pozitive, provenite din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Arad, Craiova, Târgu Jiu și Târgu Mureș.

Astfel, pentru cele 197 de probe analizate aleatoriu în ultimele două săptămâni nu au fost identificate suspiciuni de Omicron care s-ar putea preta pentru secvențiere ulterioară, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.

Ce înseamnă evaluare pre-screening a genomului?

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a recomandat statelor membre UE implementarea unor strategii de pre-screening a genomului virusului SARS-CoV-2 pentru variantele care determină îngrijorare la nivel mondial, așa cum este și Omicron. În acest fel, sunt secvențiate doar probele care, în urma pre-screening-ului, ridică suspiciuni de infecție cu varianta respectivă.

„Există un kit care ne permite să facem un screening, în urma căruia să avem un indiciu că s-ar putea să avem de-a face cu varianta Omicron. Dacă apare o astfel de suspiciune trebuie să secvențiem pentru a avea o confirmare fermă. Însă, în cazul de față, nu am avut indicii privind prezența tulpinii Omicron. Cu toate acestea, ne așteptăm ca în perioada imediat următoare numărul suspiciunilor și implicit, al cazurilor de Omicron să crească, având în vedere gradul mare de transmisibilitate a noii tulpini și eficiența mai redusă a vaccinurilor în fața acesteia”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

Este esențială respectarea măsurilor restrictive de sărbători

Autoritățile au anunțat că în ultimele zile au fost înregistrate în medie 100.000 de persoane intrate în România în decurs de doar 24 de ore. În acest sens, cu scopul de a combate răspândirea COVID-19, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit un set minim de măsuri restrictive, valabil până pe 8 ianuarie 2022, pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă, în funcție de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situație în parte.

„Este a doua săptămână consecutivă în care facem evaluare pre-screening a genomului și, deși probele analizate până acum în laboratoarele noastre nu au ridicat suspiciuni de Omicron, sunt șanse mari ca în perioada imediat următoare să asistăm la o creștere accelerată a infecțiilor cu noua tulpină, dat fiind numărul mare de persoane care se întorc în țară de sărbători”, a declarat Mihai Marcu, CEO și președinte MedLife Group.

Acesta a adăugat că în momentul de față este vorba despre o iminență a valului 5, „urmând să asistăm, cel mai probabil, în perioada imediat următoare la o creștere abruptă a cazurilor determinate de varianta Omicron”.

În final, el a subliniat că toți românii se vor întâlni cu virusul la un moment dat, „e doar alegerea noastră dacă o vom face vaccinați sau nu”.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe