Newsflash
Știri

Directorul CNSCBT: vârful valului Omicron ar putea fi atins mai repede decât în cazul Delta

de Florentina Ionescu - dec. 30 2021
Directorul CNSCBT: vârful valului Omicron ar putea fi atins mai repede decât în cazul Delta

Conf. dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolior Transmisibile, a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, o estimare a modului în care va evolua în următoarele săptămâni pandemia COVID-19 în ţara noastră.

Directorul CNSCBT, dr. Adriana Pistol, a apreciat că este posibil ca vârful valului pandemic generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie atins mai repede decât în cazul Delta, scrie AGERPRES.

evolutie cazuri prezentare dr. Adriana pistol

„Avem un risc foarte mare a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară”, a declarat Adriana Pistol ieri. Aceasta consideră că, în perspectiva valului pandemic generat de varianta Omicron, există câteva vulnerabilităţi: 60% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetei epidemiologice din cauza necompletării formularului de localizare a pasagerului de către persoanele intrate în ţară într-o proporţie foarte mare şi întârzierea implementării certificatului COVID.

Dr. Adriana Pistol a explicat că numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăşi 25.000 pe zi.

evolutie cazuri prezentare dr. Adriana pistol2

„Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. estimate). S-ar putea să fie mult mai multe decât atât. Panta ascendentă a numărului de cazuri este posibil a avea o creştere exponenţială, dat fiind vulnerabilităţile menţionate”, a adăugat directorul CNSCBT.

Totodată, conf. dr. Adriana Pistol a subliniat că dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permiţând unităţilor sanitare să facă faţă:

„Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 şi 41 de zile de la începutul valului cinci (...). Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depăşească 50% din numărul săptămânal de tulpini secvenţiate (...) şi s-ar putea ca aceasta să devină dominantă şi la sfârşitul lunii să devină comunitară”.

Sursa: ms.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe