O nouă genă, care poate creşte semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă, cum ar fi leucemia, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din China şi Statele Unite.
Atunci când măduva osoasă nu poate produce suficiente celule sanguine sănătoase, se evidențiază riscul de apariție a tumorilor maligne mieloide.
Potrivit unui studiu publicat în revista Cell, oamenii de ştiinţă au realizat studii de asociere a variantelor rare cu o cohortă mare de populaţie, utilizând 460.000 de mostre biologice de pacienţi cu cancer al sângelui de la UK Biobank (o mare bază de date biomedicale).
A fost identificată o genă de risc care nu a fost raportată anterior, CTR9, a cărei stopare funcţională poate cauza o dereglare a celulelor stem hematopoietice. Ca atare, se preconizează că va determina o creştere de zece ori mai mare a riscurilor pentru un individ de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă.
„În viitor, am putea fi capabili să depistăm această genă în cadrul controalelor de sănătate, pentru a vedea dacă o persoană este un potenţial pacient cu cancer al sângelui”, a declarat Zhao Jiawei, autorul principal al studiului.
Cu toate acestea, Zhao Jiawei a precizat că cercetarea s-a bazat în principal pe date genetice europene şi că nu s-a confirmat încă faptul că rezultatele sale sunt aplicabile şi persoanelor din alte regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe