Newsflash
ACTUALITATE Știri

O genă poate creşte riscul de cancer al sângelui

de Magdalena Tănăsescu - ian. 12 2024
O genă poate creşte riscul de cancer al sângelui

O nouă genă, care poate creşte semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă, cum ar fi leucemia, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din China şi Statele Unite.

Atunci când măduva osoasă nu poate produce suficiente celule sanguine sănătoase, se evidențiază riscul de apariție a tumorilor maligne mieloide.


Potrivit unui studiu publicat în revista Cell, oamenii de ştiinţă au realizat studii de asociere a variantelor rare cu o cohortă mare de populaţie, utilizând 460.000 de mostre biologice de pacienţi cu cancer al sângelui de la UK Biobank (o mare bază de date biomedicale).

A fost identificată o genă de risc care nu a fost raportată anterior, CTR9, a cărei stopare funcţională poate cauza o dereglare a celulelor stem hematopoietice. Ca atare, se preconizează că va determina o creştere de zece ori mai mare a riscurilor pentru un individ de a dezvolta o afecţiune malignă mieloidă.

„În viitor, am putea fi capabili să depistăm această genă în cadrul controalelor de sănătate, pentru a vedea dacă o persoană este un potenţial pacient cu cancer al sângelui”, a declarat Zhao Jiawei, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, Zhao Jiawei a precizat că cercetarea s-a bazat în principal pe date genetice europene şi că nu s-a confirmat încă faptul că rezultatele sale sunt aplicabile şi persoanelor din alte regiuni ale lumii, precum Asia şi Africa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe