Newsflash
Internaționale

Nou medicament în studii clinice pentru HTA rezistentă la tratament

de Florentina Ionescu - nov. 15 2022
Nou medicament în studii clinice pentru HTA rezistentă la tratament

În ceea ce privește hipertensiunea arterială rezistentă la tratament, veștile de peste hotare sunt bune: un nou medicament s-a dovedit a fi eficient în trialurile clinice de fază 2.

Cercetările efectuate asupra unui nou medicament, numit Baxdrostat, au arătat că acesta poate să reducă substanțial tensiunea arterială la acele persoane care suferă de hipertensiune arterială (HTA) rezistentă la tratament, scrie Medical News Today. Rezultatele unui trial clinic de fază 2 susțin ideea că unele cazuri de HTA rezistentă la tratament ar putea fi cauzate de hormonul aldosteron. 

hipertensiune

O cercetare nouă de la CinCor Pharma, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, și de la Queen Mary University din Londra ar putea să aducă ni speranțe persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială necontrolată. Este vorba de un studiu publicat recent în „The New England Journal of Medicine” care vine cu informații noi, promițătoare.

Acest studiu a fost prezentat la conferința Asociației Americane a Inimii și arată că un nou medicament, intitulat Baxdrostat, poate să reducă semnificativ tensiunea arterială pentru persoanele ale căror tratamente actuale nu au funcționat în reducerea valorilor HTA.

Hipertensiunea poate fi o condiție medicală dificil de tratat, spun experții pentru publicația citată. Iar HTA rezistentă la tratament, pe de altă parte, este clasificată la persoanele care au hipertensiune arterială care persistă, în ciuda folosirii medicamentelor. Acest lucru poate să crească substanțial riscul ca pacientul să aibă boală cardiovasculară și insuficiență renală. 

Antihipertensivele sunt eficiente în orice moment al zilei 

Un specialist citat de Medical News Today, care nu a fost implicat în acest studiu, a explicat că HTA rezistentă la tratament este un lucru frecvent întâlnit în practica clinică.

„Aproximativ 10% dintre toți indivizii cu hipertensiune arterială au HTA rezistentă. Drept rezultat, ea este întâlnită frecvent în practica clinică de cardiologi și de medicii primari”, a declarat dr. Rigved Tadwalkar, cardiolog la Providence Saint John’s Health Center, din California.

Atunci când investighează HTA rezistentă la tratament, spune el, clinicienii iau în considerare „condițiile medicale la care pacientul e predispus, medicamentele care contribuie la ea și cauzele secundare ale hipertensiunii”.

Ce a arătat studiul: o scădere cu 20 de puncte în valoarea tensiunii sistolice

Pentru a înțelege dacă medicamentul din studiul clinic a redus tensiunea arterială, cercetătorii au condus un studiu clinic de fază 2 multicentric, numit BrigHTN. Între lunile iulie 2020 și iunie 2022, cercetătorii au administrat unui total de 248 de persoane care aveau HTA rezistentă la tratament (cu o valoare medie a tensiunii arteriale de 130/80 mmHg) o doză zilnică de 2 mg, 1 mg sau de 0,5 mg de Baxdrostat sau au administrat celor din grupul de control o substanță placebo, timp de 12 săptămâni pentru ambele grupuri.

Participanților care luau un agonist al receptorului de mineralocorticoid oriu un diuretic ce nu cauza pierderea de potasiu în urină li s-a cerut să își întrerupă tratamentul pe o perioadă de 4 săptămâni înainte de randomizare, dacă puteau face acest lucru în siuranță. Toți participanții care au intrat în randomizare au luat noul medicament în combinație cu actuala lor medicație antihipertensivă. Persoanele cu boală renală sau cu diabet necontrolat au fost excluse din trial.

Cercetătorii au verificat participanții la anumite momente, verificându-i telefonic în fiecare săptămână upă doza finală. Ei au măsurat tensiunea arterială a participanților și au măsurat și nivelul medicamentului Baxdrostat pe care aceștia îl luau, nivelul hormonului aldosteron și nivelul de cortizol în sânge și în urină. Totodată, cercetătorii au efectuat electrocardiograme și examene fizice participanților.

Ca rezultat, cercetătorii au observat o scădere în valoarea tensiunii arteriale odată cu tratamentul. Doza cea mai mare, de 2 mg de Baxdrostat, a arătat o reducere de peste 20 de puncte în tensiunea arterială sistolică, o scădere de 11 puncte atunci când a fost comparată cu valoarea persoanelor din grupul de control, care lua tablete placebo.

În mod interesant, s-a observat că administrarea unei doze de 1 mg de Baxdrostat a redus tensiunea arterială cu peste 8 puncte, în comparație cu persoanele din grupul de control, care luau placebo.

120 de participanți au raportat 232 de efecte adverse în timpul studiului. Au existat valori mari ale efectelor adverse raportate în grupul de control (41%), dar acestea au fost efecte ușoare. Nu au fost decese raportate și nici cazuri de insuficiență adrenocorticală. Câțiva pacienți au avut valori mari recurente ale potasiului, care au fost ținute sub control prin încetarea temporară a tratamentului cu acest medicament și cu recomandări în sfera alimentației. 

Ziua internațională de luptă împotriva hipertensiunii arteriale 

Cum funcționează Baxdrostat? Acest medicament, Baxdrostat, determină organismul să producă aldosteron, care a fost asociat cu hipertensiunea arterială rezistentă la tratament. Prea mult aldosteron crește cantitatea de sare și de apă reabsormită de la rinichi, crescând volumul de sânge și presiunea sângelui.

„Motivul pentru care pacienții sunt rezistenți la tratamentul cu multiple medicamente convenționale [pentru HTA] este că în acest set de pacienți există o cauză specifică a hipertensiunii, și anume hormonul aldosteron”, a declarat autorul studiului de față, dr. Morris J Brown, profesor de hipertensiune endocrină la Queen Mary University, din Londra.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe