Newsflash
Internaționale

Antihipertensivele sunt eficiente în orice moment al zilei

de Florentina Ionescu - oct. 19 2022
Antihipertensivele sunt eficiente în orice moment al zilei

Un studiu amplu vine cu date noi, arătând că medicamentele pentru hipertensiunea arterială sunt eficiente în orice moment al zilei.

Medicamentele care scad tensiunea arterială sunt în eficiente în mod egal dacă sunt administrate dimineața sau seara, a arătat un studiu clinic de mari dimensiuni, scrie medicalxpress.com. Aceste rezultate răstoarnă concluziile cercetărilor anterioare care sugerau că medicamentele menite să scadă tensiunea arterială ar putea fi mai eficiente dacă sunt administrate seara. 

tensiune arteriala medicamente luate dimineata si seara
Fotografie de la Vlada Karpovich: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varstnic-varstnica-in-varsta-varstnici-5790814/

 

Accest studiu clinic nou, randomizat și controlat, ce a inclus peste 21.000 de pacienți cu hipertensiune arterială, a arătat că protecția împotiva infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau bolilor sistemului circulator nu este afectată, indiferent că medicamentele antihipertensive sunt administrate dimineața sau seara, arată sursa citată.

Participanții acestui trial clinic au luat cel puțin un medicament pentru a scădea valorile tensiunii arteriale. Jumătate dintre ei au fost rugați să își ia medicamentele seara, iar cealaltă jumătate a trebuit să își ia medicația antihipertensivă dimineața.

După ce i-au urmărit pe participanți pe o perioadă de cinci ani, s-a descoperit că nu a existat nicio diferență între numărul persoanelor care au suferit un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau de o boală a sistemului circulator – 362 în grupul care lua medicamentele dimineața, în comparație cu 390 de persoane care luau medicamentele seara. Studiul acesta a fost publicat în „The Lancet”.

„Principalul mesaj ce reiese din acest studiu este că nu există o perioadă optimă de timp pentru a lua tabletele pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru a avea un prognostic mai bun, așa încât pacienții ar trebui să își ia medicamentele la acel moment care li se potrivește cel mai bine”, a declarat profesorul David Webb, autor al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe