Newsflash
Cultură

Multiple faţete din trecutul Capitalei

de Dr. Raluca BULEA - oct. 4 2024
Multiple faţete din trecutul Capitalei

Muzeul Municipiului București găzduiește mai multe expoziţii tematice, care au fost inaugurate în contextul Zilelor Bucureștiului. Cele mai multe vor putea fi vizitate până la final de noiembrie, și chiar și în decembrie.

Expoziţia „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală” leagă vechea capitală a Ţării Românești de cea nouă. Asistăm astfel la o călătorie istoric-arhitecturală, jalonată de personalităţile domnitorilor care și-au lăsat amprenta asupra modului de realizare a construcţiilor și a ansamblurilor urbane în devenire. 

Rămânând în aceeași perioadă, echipa secţiei de istorie a Muzeului Municipiului București ne propune și o incursiune inedită, pentru aprofundarea unor amănunte ale vremurilor trecute, prin intermediul pieselor de ceramică descoperite la săpăturile arheologice. Intitulată „Arheologie digitală: Trecutul medieval al 
Bucureștiului dintr-o perspectivă ceramică”, expoziţia nu ne vorbește doar despre voievozi sau marii boieri, ci și despre slujbași și meșteșugari, locuitori în mahalale.

Trecut și prezent pe străzile din București

Constituind o punte dinspre trecut către prezent, străzile emblematice ale Bucureștiului reprezintă la rândul lor fascinante teme de cercetare. „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domnești” ne prezintă metamorfozele uneia dintre cele mai vechi străzi, care totuși păstrează încă multe din reperele care au putut fi văzute și de către înaintașii noștri. 

Cu totul altă soartă a avut strada Colţei, care acum nu mai persistă decât ca loc al memoriei și prin intermediul scrierilor de epocă și al mărturiilor vizuale. Acestea au fost reunite în proiectul expoziţional „Călătorie în orașul pictat – vechea stradă a Colţei”. În cadrul său regăsim reproduceri de tablouri, gravuri și fotografii care ne ajută să recreăm aspectul pe care îl va fi avut cartierul în secolele trecute.

Îndreptându-ne spre Casa Filipescu-Cesianu, ne așteaptă o altă faţetă a orașului – cea ludică și socială. Aceasta ne este prezentată cu detalii istorice și obiecte de epocă în cadrul expoziţiei „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăţi a secolului XX”. 

Iar pentru cei care doresc repere de care să îi lege amintiri personale, pe gardul exterior al Palatului Suţu este prezentă colecţia fotografică „Trecut-au anii 2024”. Expoziţia unește imaginile din 1979 cu cele din 2024 ale acelorași zone din oraș, mărturii ale devenirii și ale transformărilor petrecute peste decenii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe