Newsflash
Cultură

Două decenii de Noaptea Muzeelor. Proteste la ceas aniversar

de Dr. Raluca BULEA - mai 30 2024
Două decenii de Noaptea Muzeelor. Proteste la ceas aniversar

Când momentele frumoase sau evenimentele speciale adună un an după altul, fiecare nouă ocazie devine motiv de bucurie și sărbătoare.

Noaptea Muzeelor (NM) din acest an, ajunsă la cea de-a douăzecea ediție, ar fi trebuit să fie un astfel de prilej de celebrare a celor două decenii de cultură în nocturnă, de clipe frumoase împărtășite cu familia ori prietenii, de plimbări prin orașul transfigurat de o vibrație aparte la ore mici și de descoperiri surprinzătoare, desfășurat sub genericul „Muzeele, sustenabilitatea și starea de bine”.

Din păcate, cea mai recentă ediție a NM, desfășurată pe 18 mai a.c. (coincizând astfel chiar cu Ziua Internațională a Muzeelor) a stat în țara noastră, și mai ales în București, sub semnul protestelor inițiate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” - CNS Cartel Alfa. 

Având ca motto „Noapte în Muzeele din România”, personalul din muzeele capitalei, dar și colegi veniți din țară, proveniți din instituții aflate atât în subordinea Ministerului Culturii cât și a autorităților locale, au ales acest moment pentru a-și prezenta și susține public, atât în fața Guvernului, cât și a celor care de obicei le sunt vizitatori, revendicările legate în special de inechitățile salariale, dar și de alte probleme de organizare și funcționare provocate de o finanțare insuficientă. 

Muzeul Școlii de Arhitectură 

La ceasul înserării, atunci când de obicei se deschideau cele mai populare și mai vizitate muzee în contextul NM în fiecare an, aglomerația nu s-a mai produs în fața ușilor acestora, ci în mijlocul Pieței Victoriei. Pe marginea acesteia, ușile instituțiilor de cultură au rămas închise, spre întristarea publicului, care totuși a înțeles situația, și într-o oarecare măsură chiar a susținut solicitările personalului muzeal, considerându-le pe deplin îndeptățite. 

Marii absenți din programul Nopții Muzeelor 

Marii absenți din programul NM din Capitală au fost Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă Contermporană, Muzeul Municipiului București cu toate sediile sale (Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Dr. Nicolae Minovici și Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei), Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. 

Proteste de Noaptea Muzeelor 2024

Muzeul Național al Țăranului Român a participat cu program redus, oferind publicului posibilitatea de a vizita, timp de doar două ore după programul obișnuit, doar o parte din expozițiile temprare. După ora 20 și angajații acestui muzeu s-au alăturat colegilor de breaslă, în piață, la protest.

Însă chiar și așa, a douăzecea ediție a NM și-a făcut totuși simțită prezența în oraș, spre bucuria tuturor celor interesați de istorie, cultură, artă ori știință. 

Muzeul Național al Literaturii Române și casele memoriale din subordinea sa au organizat numeroase activități și evenimente speciale pe parcursul întregii zile. Vizitatorii au beneficiat și acum de clasicele tururi ghidate la Biblioteca Centrală Universitară, pentru care își așteptau răbdători rândul, încheiate cu un popas liric în Aula Bibliotecii, datorat celei de-a XVI-a ediții a Maratonului de Poezie și Jazz. 

Muzeul Antipa în spatele ușilor închise

Au fost de asemenea prezente muzeele organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior, Politehnica București, Universitatea din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitarea Națională de Arte din București (aftată la prima participare la NM). 

De asemenea au avut porțile deschise și multe muzee și galerii private, instituții ale spectacolului (Opera Națională, Opera Comică pentru Copii, Ateneul Român, Teatrul Nottara, Teatrul Național București, Teatrul Țăndărică etc.), împreună cu sediul Primăriei Capitalei, care s-a vizitat și de această dată și alături de alte entități de cultură din subordinea sa. 

În final putem spune că s-a simțit un iz de sărbătoare în oraș, în ciuda vremii capricioase și a vremurilor pline de provocări. Imposibilitatea accesului în locurile arhicunoscute s-a constituit în fapt în oportunitatea de a descoperi și acele muzee mai mici, sau acele organizații care au ales să se alăture evenimentului, iar publicul fidel al NM a putut astfel să adauge o altă noapte specială în albumul cu amintiri. 

Click pe galeria foto, pentru a vedea mai multe imagini: 


Galerie imagini (5)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe