Newsflash
OPINII

Mitul medicamentului expirat

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - feb. 10 2023
Mitul medicamentului expirat

Dacă un medicament are data de expirare 23 martie, înseamnă că el este stabil cel puţin până la 23 martie, dar nu înseamnă că a expirat atunci. El poate rămâne activ încă mulţi ani.

MitulAdministraţia pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) cere ca fabricanţii de medicamente să spună cât timp au testat medicamentul înainte ca el să fie pus pe piaţă. FDA nu le poate cere ca medicamentul să fie testat până când acesta expiră, pentru că ar lua poate zeci de ani, or companiile sunt interesate ca medicamentul să ajungă cât mai curând pe piaţă, ceea ce este de înţeles.

De aceea este tipic pentru majoritatea medicamentelor faptul că data de expirare scrisă este de un an de când au fost puse pe piaţă, deși ele rămân „bune” zeci de ani, așa cum au arătat testările făcute de laboratoare independente. „Bun” este acel medicament care reţine 90% din activitatea dozei.

Au fost testate într-un studiu opt medicamente cu 15 diverse ingrediente*, rămase nedesfăcute din ambalajul lor original, într-o farmacie. Toate erau expirate de 28-40 de ani. Pastilele au fost analizate și rezultatul a fost că 12 din cele 14 componente testate (86%) rămăseseră într-o concentraţie de cel puţin 90% din cea notată pe etichete. Două au înregistrat 110% concentraţie, chiar mai ridicată decât nivelul de pe etichete. (Cantrell L et al., Arch Intern Med 2012; 172(21):1685-1687).

*https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1377417


Notă autor:

*https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1377417

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe