Reţeaua centrelor de sănătate mintală ar putea să fie extinsă la nivelul fiecărui judeţ al ţării, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Potrivit unei informări postate pe Facebook, centrele dezvoltate de Ministerul Sănătății vor permite accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare a persoanelor afectate.
„Sănătatea mintală a devenit o prioritate pentru Ministerul Sănătății! Neglijată de decenii, problema sănătății mintale a revenit în prim-plan în contextul în care, mai ales în pandemie, foarte multe persoane au avut o problemă în această sferă și necesită programe de recuperare și de reintegrare. În același timp, extinderea îngrijorătoare a consumului de droguri, mai ales în rândul tinerilor și adolescenților, necesită acces la servicii de control a adicției și de reabilitare”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Conform ministrului, lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delincvent.
„De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a susţinut Alexandru Rafila.
Conform datelor INSP, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012 la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe