Newsflash
Internaționale

Metforminul ar putea avea beneficii pentru gravidele care suferă de preeclampsie

de Florentina Ionescu - sept. 29 2021
Metforminul ar putea avea beneficii pentru gravidele care suferă de preeclampsie

Un medicament antidiabetic ar putea să ajute la prelungirea sarcinilor cu risc, în cazul femeilor diagnosticate cu preeclampsie.

Sunt necesare studii mai amănunțite pentru a confirma aceste rezultate, dar cercetătorii sunt optimiști că tratamentul preeclampsiei la unele gravide este posibil. 

gravida

Administrarea medicamentului antidiabetic metformin femeilor diagnosticate cu preeclampsie în perioada sarcinii ar putea să ajute la prelungirea gestației, arată un studiu publicat în 22 septembrie în revista British Medical Journal.

Rezultatele arată că sarcina a fost prelungită cu o săptămână în cazul grupului de tratament, în comparație cu grupul gravidelor care nu a beneficiat de tratamentul cu merformin, dar rezultatul nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic și, prin urmare, sunt necesare cercetări mai amănunțite.

Dacă va fi confirmată concluzia aceasta de viitoarele cercetări, acest medicament ar putea avea importante beneficii atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, se arată pe site-ul prestigiosului jurnal medical.

Metforminul este, de regulă, administrat pacienților cu diabet, pentru a ajuta la controlul glicemiei, dar studiile preliminare sugerează că medicamentul ar putea fi un potențial tratament pentru preeclampsie. Astfel, cercetătorii din Australia și din Africa de Sud și-au propus să evalueze dacă eliberarea prelungită a acestui medicament ajută sau nu în cazul gravidelor diagnosticate cu preeclampsie.

Studiul a avut loc la un spital mare din Cape Town, din Africa de Sud, și au fost înrolate 180 de femei însărcinate, care au fost monitorizate constant pentru preeclampsie. Femeile au fost recrutate între februarie 2018 și martie 2020, atunci când se aflau, în medie, în săptămâna 20 de sarcină. Niciuna dintre ele nu avea diabet și nu era sub tratament cu metformin sau cu alte medicamente cu care acesta ar fi putut interacționa.

Femeile au fost împărțite aleator în două grupuri: 90 dintre ele au primit metformin cu eliberare prelungită și 90 dintre ele au primit o pastilă placebo, zilnic, până în ziua în care au născut. În urma analizei datelor s-a observat că femeile care au continuat să ia metformin, în orice doză, au prezentat, în medie, o gestație cu 9,6 zile mai lungă. Un alt lucru observat a fost că femeile care au luat doza integrală de metformin au avut, în medie, o gestație cu 11,5 zile mai lungă. Ambele rezultate au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe