Newsflash
Diverse

Medicină și cultură la Suceava

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 14 2017
Medicină și cultură la Suceava
     Ediția din acest an a „Zilelor medicale ale Sucevei” a marcat un salt valoric cu totul deosebit, justificat de cei peste 650 de participanți și de programul deosebit de dens, concretizat în peste 120 de conferințe, rapoarte, comunicări și postere, care au impus desfășurarea lucrărilor pe două secțiuni. De asemenea, nu putem să nu menționăm prezența unor mari personalități ale medicinii și chirurgiei românești și a unor clinici de prestigiu, care au conferit girul unei experiențe de mare anvergură și valoare. La eveniment au participat reprezentanți din țară, din Republica Moldova, Italia și Israel.
     Nu ne oprim asupra tematicii strict medicale, foarte interesantă, dar insistăm asupra unor subiecte definitorii pentru întreaga tagmă medicală care nu poate fi ruptă de realități și care militează pentru progres și respectul tradițiilor noastre, grav deteriorate după 1989. În context, amintesc conferința profesorului Nicolae Constantinescu: „Ecorșeul (jupuirea) lui Brâncuși – deschizător de drumuri pemtru un geniu al sculpturii mondiale”, în care autorul ne antrenează într-o binevenită privire asupra talentului de anatomist, sculptor și perfecționist al artei plastice a conaționalului nostru de la Hobița, lipsit de prețuirea meritată din partea regimului trecut. Prof. dr. Vasile Astărăstoaie a insistat asupra relației dintre medic și divinitate în lucrarea sa „Resacralizarea medicinii. Mitic și mistic”. De asemenea, expozeul „Theodor Billroth, chirurg de geniu, meloman pasionat” al prof. dr. Mihai Radu Diaconescu a făcut elogiul unuia dintre marii chirurgi ai trecutului, model pentru multe generații de profesioniști ai Europei.
     Surprinzătoare a fost și ampla incursiune în viitorul chirurgiei a prof. dr. Mircea Beuran, îndărătul căreia se bănuiesc zeci și sute de ore de documentare a unui material vast, ca să nu mai pun în discuție organizarea și interpretarea acestuia. Autorul trasează direcțiile tratamentului medical și chirurgical strict personalizat, în contextul unor uluitoare metodologii bazate pe structura genetică a bolnavului, pe dezvoltarea nanomedicinii și a altor tehnici avansate.
     Personal, am prezentat, în deschiderea reuniunii, două diaporame: „Moștenirea lui Hipocrate” și „Aiud, icoană vie”, iar în debutul celei de-a doua sesiuni de comunicări, o lucrare mai amplă – „Trei surori”. Departe de a fi o cronică dramatică a piesei de teatru a lui Cehov, lucrarea și-a dorit să atragă atenția asupra altor surori, gemene prin consecințe, care se culcușesc printre noi și ne fac viața amară. Este vorba despre Greșeală, Eroare și Abuz, un trio malefic pentru societate, ale cărui efecte pot fi îndreptate prin cunoaștere și conștientizare.
     Se cuvine, de asemenea, să remarc apetitul celor prezenți pentru discuții, informare și elucidare a unor aspecte privitoare la situația profesionistului și a problematicii medico-sanitare în contextul unei degradări din ce în ce mai pronunțate a societății noastre postrevoluționare.
     Doresc să evidențiez și un alt aspect, nu lipsit de importanță: când ajungi în Suceava, cel mai tonic sentiment pe care îl încerci este conștiința unei localități foarte bine administrată, adevărată metropolă, curată și prosperă, ușor de descoperit chiar în detalii, în plină dezvoltare urbanistică și progres economic. Firesc, ea beneficiază de profesionalismul, prestanța și valoarea unui corp medical de elită, demn de condițiile oferite de unitatea fanion a județului. Reproduc spusele prof. dr. Florian Popa, fost rector al UMF București: „Am văzut multe spitale din țară și din străinătate. Nu mi-a venit să cred că Spitalul Județean de Urgență Suceava se află în România. M-au impresionat unitatea de primire a bolnavilor și întreg spitalul, organizarea, curățenia, dotarea și profesionalismul medicilor și celuilalt personal. Sunt mândru că o asemenea unitate se află în țara mea”.
     Dr. Sorin Hâncu, profesionist de marcă, președintele Colegiului Medicilor din Suceava și inițiatorul acestei manifestări, definitiv intrată în tradiția vieții științifice medicale românești, alături de întregul colectiv de organizatori, merită prețuirea și recunoștința tuturor participanților, cât și satisfacția unei frumoase realizări. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe