Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Medicina de urgenţă te provoacă să-ţi depășești limitele

de Demostene ŞOFRON - iul. 14 2023
Medicina de urgenţă te provoacă să-ţi depășești limitele

Săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, în cadrul Congresului Interdisciplinar de Medicină de Urgenţă, personalităţi de prestigiu, profesori, medici și experţi din România și din alte ţări și-au împărtășit experienţa.

Totodată, ei au oferit informaţii la zi din domeniul medicinei de urgenţă. 

Ediţia de anul acesta a congresului a fost orientată spre workshopuri practice și sesiuni interdisciplinare de asistenţă medicală la nivel de prespital și spital. Totodată, au fost organizate sesiuni interinstituţionale de asistare a urgenţelor în vederea creșterii calităţii actului medical, dar și a satisfacţiei pacientului, respectiv a personalului care lucrează în serviciile de urgenţă.

„Eu vreau ca toţi cei prezenţi să vadă cât mai repede lucrurile care sunt severe pentru pacienţi. Sunt colecţii la care trebuie intervenit repede: vena cavă colabată, la care trebuie să administreze fluide, un colecist, la care trebuie să vadă dacă este mărit, dacă are piatră sau dacă este o reacţie inflamatorie... Sunt lucruri cu impact sever pentru viaţa pacientului dacă nu se intervine la timp și în mod corespunzător”, explică conf. dr. Adela Golea, președinta congresului.  

Ateliere specifice

Fără a avea un motto anume, conferinţa de anul acesta și-a atins targetul prin secţiunile și sesiunile propriu-zise, precum și prin workshopurile organizate încă din prima zi, dar și prin lectorii invitaţi.

Prima zi a fost dedicată workshopurilor specifice, organizate pe module în patru săli, cu simulări pe manechine în grupe de câte șase cursanţi. De remarcat că anul acesta atelierele au avut o particularitate: au fost organizate pentru toate nivelurile de pregătire. Au fost susţinute de asistenţi pentru asistenţi, la care s-au asociat, pentru întrebări legate de părţile mai dificile, medici rezidenţi sau mai tineri. Scopul a fost ca asistenţii medicali să înveţe corect anumite manopere.

„Chiar dacă ele [respectivele manopere] sunt cunoscute, ei trebuie să vadă live cum să le aplice, cum să înregistreze corect... De la banalul pulsoximetru, la care, dacă nu este curat, dacă [pacientul] are unghiile făcute, dacă nu este spălat pe degete, se înregistrează valori anormale care induc eroarea. Cât privește monitorizarea, este bine să știe că monitoarele acestea automate, spre exemplu, atunci când ritmul este neregulat, pot da eroare. Ei trebuie să realizeze aceste lucruri pentru a preîntâmpina luarea unor decizii greșite. Când cel care ajunge la pacient este singur, monitorizarea îl ajută pentru a vedea cum respiră pacientul, cum este susţinut hemodinamic”, explică conf. dr. Adela Golea.

Intoxicaţia rămâne o provocare

La finalul fiecărui congres sau conferinţă, am un mare regret: cel de a nu putea fi prezent în fiecare sală în parte, în același timp. Și de data aceasta a fost foarte greu de ales, pentru că temele au fost interesante mai ales prin noutăţile aduse, lectorii informaţi și la zi în tematica abordată, multe cazuri prezentate, de la diagnostic la tratament și externare.

Intoxicaţia rămâne o provocare când vine vorba de diagnostic și tratament, cuvântul-cheie fiind toxidromul (ansamblu de semne și simptome care pot sugera expunerea la o anumită clasă de droguri/medicamente), analizat și explicat prin 18 cazuri cu diagnostice diverse.

Ghidurile specifice de resuscitare cardiopulmonară au reprezentat tema abordată de prof. dr. Diana Cimpoeșu, cu accent pe circumstanţele speciale în tulburările electrolitice, hipoxemie, hipopotasemie, hipovolemie, șoc anafilactic, hipotermie, hipertermie, tromboză coronariană, embolie pulmonară, avalanșă, înec, sport (fotbal mai ales), graviditate, astm, pacient oncologic. Se speră ca REBOA (Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta), o tehnică pentru încetarea temporară sau limitarea hemoragiei prin aortă, să poată intra în practică și în România.  

Cu rezidenţii... mai ușor

Rămânerea în specialitatea Medicină de urgenţă a tot mai puţini rezidenţi a devenit în timp o problemă complexă. Dr. Alina Petrică a prezentat lucrarea „De la curriculum la practică”. Printre altele, aceasta a spus că Medicina de urgenţă are un curriculum cu obiective bine definite, bine organizate și structurate, cu toate acestea el nu se pune în practică. Importanţi aici sunt și îndrumătorii de rezidenţiat, importantă este și cercetarea, în care nu sunt implicaţi mai deloc medicii rezidenţi. Întrebarea pentru care se așteaptă răspuns se referă la modul în care medicii rezidenţi sunt atrași să rămână în specialitatea Medicină de urgenţă. 

După cum a subliniat conf. dr. Adela Golea, mulţi medici rezidenţi caută specialităţile mai ușoare, în care nu există pacient critic. „Ceea ce îi atrage însă spre Medicina de urgenţă, deocamdată, sunt diversitatea și experienţa pe care o pot dobândi. (...) Îi atrage diversitatea, dar și acest mod de a lucra pe diferite cazuri și patologii, de a face manopere. Sinceră să fiu, am fost și eu de multe ori gata să renunţ. Cred că tocmai acest impact a ceea ce este necunoscut și trebuie descoperit mă ţine lângă specialitate”, completează președinta congresului.

Congresul Interdisciplinar de Medicină de Urgenţă, ediţia a noua, a fost organizat în perioada 5-7 iulie de Societatea de Medicină de Urgenţă din România – Filiala Cluj, în parteneriat cu UMF „Iuliu Haţieganu”, SMURD Cluj, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, ISU „Avram Iancu” Cluj. Președinte congres: conf. dr. Adela Golea. Participanţi: peste 650 din ţară și de peste hotare. 

Conf. dr. Adela Golea

În Medicina de urgenţă trebuie să recunoști dacă pacien­tul e critic sau nu, înveţi încotro să-l direcţionezi ca să fie ajutat și să-l menţii în viaţă. (Conf. dr. Adela Golea)

Un concept heterogen

Sala Vivaldi a fost joi, 6 iulie, un loc al discuţiilor despre managementul accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic la tineri, inclusiv al aspectelor cronobiologice în debutul AVC, precum și anticoagularea eficientă, ca imperativ clinic în managementul AVC ischemic la pacientul cu fibrilaţie atrială. Potrivit prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă, fibrilaţia atrială crește riscul unui al doilea AVC, în acest caz fiind asociată cu microsângerări cerebrale în lobul frontal. Iniţierea anticoagulării se poate face imediat, la scurt timp sau la interval de una până la două săptămâni.

În aceeași sală, prof. dr. Ioana Micluţia a prezentat o lucrare despre managementul pacientului cu agitaţie psihomotorie, un concept heterogen întâlnit în serviciile medicale și psihiatrice deopotrivă. Agitaţia ridică și probleme etice serioase, care vizează relaţionarea nu numai cu pacientul, ci și cu aparţinătorii săi. Cauzele agitaţiei sunt medicale, metabolice, psihiatrice (schizofrenie, manie severă, demenţă, retard mintal). Principiile de dezescaladare presupun o atitudine fermă, asigurarea spaţiului personal de securitate, adresare simplă și clară, ascultare activă, validarea emoţiilor, oferirea de alternative. Imobilizarea fizică este ultima cale la care se recurge, cu chingi de contenţie autorizate. 

Febra de cauză infecţioasă

În ultima zi a conferinţei am ales sala Verdi, optând pentru o secţiune  dedicată febrei de cauză infecţioasă. Deranjant a fost faptul că într-o sală de aproximativ 190 de locuri nu se aflau decât 17 participanţi. Inclusiv lectorii cred că au fost deranjaţi de acest aspect. 

Cele patru lucrări prezentate în această secţiune s-au axat pe patologii de impact. Una dintre ele, febra de origine tropicală, a fost prezentată de dr. Monica Muntean. Este vorba de o boală infecţioasă de import, în care febra rămâne principalul simptom al prezentării la medic. S-a discutat și despre malarie, cu o incidenţă în creștere în Europa, care se transmite în coinfecţii. Are un debut insidios: febră, frisoane, transpiraţii, apoi cefalee, diaree, anemie, dureri abdominale. Călătorilor cu risc ridicat li se recomandă chimioprofilaxie.

Apoi, a fost abordată febra Dengue, boala infecţioasă cu cea mai rapidă răspândire, o infecţie virală tropicală cauzată de ţânţarii Aedes aegypti sau Aedes albopictus. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre febra tifoidă sau febra enterică și despre febra paratifoidă – apropiată de febra tifoidă prin modul de propagare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe