Proiectul „Plan de îngrijiri” a ajuns la final. Un element central al acestuia l-a constituit adoptarea unui instrument standardizat de monitorizare a îngrijirilor.
Finalizarea proiectului „Plan de îngrijiri” marchează un moment definitoriu pentru evoluția asistenței medicale din România. Inițiat cu obiectivul clar de a transforma planurile de îngrijire într-un instrument esențial al ex-celenței profesionale, a reprezentat un demers strategic aliniat la standardele internaționale promovate de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Alături de Consejo General de Enfermería, am demonstrat că putem învăța și colabora cu cei mai buni, că putem îmbrățișa schimbarea și că suntem pregătiți să ridicăm standardele îngrijiri- lor medicale la un nivel superior.
Un element central al proiectului l-a constituit adoptarea unui instrument standardizat de monitorizare a îngrijirilor, un pas esen- țial în alinierea practicilor medicale din România la cele interna- ționale. Acesta va contribui la creșterea calității îngrijirilor și la reducerea variațiilor în practica medicală. Instrumentul se aliniază cu obiectivele OMS privind continuitatea îngrijirilor și optimizarea utilizării resurselor în sistemul de sănătate. Totodată, acest demers sprijină implementarea principiilor Strategiei Globale pentru Forța de Muncă din Sănătate pentru 2030 a OMS, care subliniază impor- tanța digitalizării și a colectării datelor pentru dezvoltarea unei practici avansate.
Schimburile de experiență organizate în cadrul proiectului au avut un impact semnificativ asupra pregătirii profesionale a asisten- ților medicali. Peste 130 de profesioniști din domeniu au benefici- at de formare și expunere la cele mai bune practici internaționale, prin intermediul celor opt sesiuni de instruire organizate în Spania. Acestea au oferit un cadru esențial pen- tru schimbul de cunoștințe și adaptarea la noile tendințe în domeniul îngrijirilor de sănătate.
După cum subliniază OMS în fieca- re raport elaborat, formarea continuă reprezintă un pilon esențial al dezvoltă- rii profesionale a asistenților medicali. Proiectul nostru a sprijinit acest obiectiv prin dezvoltarea unor instrumente de lucru moderne și prin integrarea resur- selor educaționale în platforma naționa- lă de formare continuă. Astfel, asistenții medicali din România au acces perma-nent la informații relevante și actuali-zate, esențiale pentru adaptarea rapidă la provocările sistemului medical din prezent.
Un alt aspect fundamental a fost promovarea rolului activ al asistenților medicali în procesul decizional. Consolidarea poziției acestora în cadrul politicilor de sănătate este o direcție strategică susținută de OMS, ICN și de OAMGMAMR*, fiind reflectată în decla- rațiile semnate la București în 2023 și 2024. Prin proiectele derulate în ultimii zece ani, am construit un cadru care le permite asistenților medicali să fie factori activi ai schimbării și să contribuie la moderni- zarea și eficientizarea sistemului de sănătate din România.
Finalizarea proiectului nu reprezintă un punct final, ci mai de- grabă un angajament ferm față de viitorul profesiei. Continuarea parteneriatului cu Consejo General de Enfermería și extinderea implementării unui model de îngrijiri aliniat la standardele inter- naționale demonstrează că România este pregătită să adopte cei mai înalți parametri de excelență în îngrijirile medicale.
În contextul unui angajament continuu față de rezultatele obți- nute, este esențial ca implementarea planului să fie însoțită de pro- iecte-pilot, care să testeze și să rafineze ghidul propus. Astfel de inițiative vor permite evaluarea impactului pe termen mediu și lung al implementării planului de îngrijiri. Consejo General de Enfermería ne va sprijini în acest demers cu expertiza sa, în calitate de partener în etapa de sustenabilitate.
* Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe