Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu explică ce risc are înghițirea pastilelor de paracetamol „fără număr”

de Florentina Ionescu - feb. 5 2025
Dr. Mihai Craiu explică ce risc are înghițirea pastilelor de paracetamol „fără număr”

Medicii români trag un sever semnal de alarmă privind ultima „tendință” lansată drept provocare pe TikTok, extrem de riscantă pentru sănătatea copiilor: consumul de pastile de paracetamol.

Știrea inițială: 

Care este riscul înghițirii pastilelor de paracetamol „fără număr”? Medicul pediatru Mihai Craiu explică: Este unul extrem - moartea sigură! 

„La doze mai mari decât 200mg/kg paracetamolul este letal. Semnele de toxicitate apar la doze mai mari de 100 mg/kg și constau în lezarea acută a ficatului, apărând insuficiență hepatică fulminantă, cu sângerări masive, edeme, icter, instabilitate circulatorie sau comă. Din fericire există antidot, acetilcisteina. Dacă este administrată la timp pacientul poate supraviețui. Dacă nu, ar putea apărea decesul în 4-10 zile”, a subliniat doctorul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii

Ca mesaj pentru părinți, medicul pediatru explică: „Discutați cu ai voștri copii despre această provocare căci doze mai mari de 4 grame pot ucide și un adult! Și în caz de accident mergeți imediat la spital!”. 

Update, 6 februarie 2025: 

TikTok se delimitează de această provocare

Echipa TikTok a investigat această provocare și nu a găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile că o astfel de provocare există pe TikTok sau că acest tip de conținut ar fi fost sau este în trending pe platformă, se arată într-o informare transmisă redacției „Viața Medicală”. 

Ca parte a analizei, echipa TikTok a examinat conținutul sub mai multe hashtag-uri, inclusiv sub cel intitulat "#paracetamolchallenge". De fapt, multe dintre videoclipurile găsite condamnau și explicau pericolele acestei provocări. Cu toate acestea, pentru a evita atragerea unei atenții nedorite asupra acesteia și pentru a preveni răspândirea conținutului, TikTok a blocat hashtag-ul din sugestiile de căutare.

În completare, echipa TikTok aduce în vedere următoarele informații: 

Conform Regulilor Comunității TikTok: 

•    TikTok nu permite utilizatorilor să distribuie conținut care prezintă, promovează, normalizează sau glorifică acțiuni periculoase ce ar putea duce la răni grave sau deces. 

•    De asemenea, platforma nu permite conținutul care promovează sau încurajează participarea colectivă la activități periculoase sau dăunătoare ce încalcă orice fel de aspect prevăzut în Regulile Comunității. Mai multe informații despre Regulile Comunității TikTok privind Activitățile Periculoase și Provocările, aici.  

În cel mai recent Raport de Aplicare a Regulilor Comunității, TikTok a dezvăluit că 99,7% din conținutul care încălca politica privind activitățile periculoase și provocările a fost eliminat proactiv, înainte ca cineva să îl raporteze. De asemenea, platforma pune la dispoziție comunității sale resurse și instrumente dedicate pentru a sprijini utilizatorii în cazul în care întâlnesc o provocare în mediul online. Mai multe informații găsiți aici.

În plus, materialele de știri care descriu în mod eronat această provocare ca fiind o problemă actuală ar trebui considerate înșelătoare – mai mult, acestea ar putea, involuntar, să conducă la incidente, având în vedere interesul crescut generat. Conform unui studiu realizat de Praesidio Safeguarding, o agenție independentă de top în domeniul protecției și siguranței, relatările din mass-media despre provocări periculoase sau presupuse trenduri pot „alimenta interesul, pot crește gradul de conștientizare, atracție și dorința de participare”. Aceștia afirmă că: „am observat că în cazul provocărilor false, acoperirea mediatică poate fi determinată de inițiative bine intenționate, dar eronate, venite din partea unor organizații care doresc să promoveze siguranța”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe