Virusul SARS-CoV-2 pare să atace anumite celule situate în zona din spatele nasului, dar din fericire pacienții își recapătă simțul mirosului.
Pierderea mirosului este o trăsătură ciudată și binecunoscută a bolii COVID-19. Studiile sugerează că până la jumătate dintre persoanele infectate cu coronavirus își pierd temporar capacitatea de a percepe mirosurile, deși această proporție poate să crească până la 67% în cazul acelor persoane cu forme ușoare spre moderate de infecție cu SARS-CoV-2, cel mai posibil din cauză că acestea tind să fie persoane tinere și ar putea fi mai predispuse la alterarea simțului olfactiv, scrie www.gavi.org.
La începutul pandemiei, oamenii de știință se temeau că SARS-CoV-2 ar putea să declanșeze pierderea mirosului prin infectarea unor neuroni senzoriali olfactivi și că în acest mod își creează o cale de a pătrunde în creier.
Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că acestor neuroni olfactivi le lipsesc receptorii ACE2 pe care virusul îi folosește pentru a infecta celulele. Dar acești receptori se găsesc pe anumite „celule suport” (din țesutul care căptușește nasul) care interacționează cu acești neuroni.
Scopul acestor celule suport – numite celule sustentaculare – este de a menține echilibrul anumitor ioni din mucoasa nazală, pe care neuronii se bazează pentru a transmite semnalele la creier. Aceste celule oferă un sprijin structural și metabolic neuronilor olfactivi, scrie sursa citată.
Un studiu recent realizat pe hamsteri a sugerat că cele invadate de SARS-CoV-2 sunt aceste celule suport și nu neuronii olfactivi. Iar acest lucru a determinat alte procese, cum ar fi o perturbare a organizării normale a țesutului care căptușește nasul, inclusiv pierderea unor proprietăți ale neuronilor, folosite pentru a detecta moleculele mirosurilor.
Studiile realizate pe oameni scot la iveală unele răspunsuri. De exemplu, un studiu recent care a analizat starea de sănătate a 2.428 de indivizi care au spus că și-au pierdut mirosul și/sau gustul drept rezultat al bolii COVID-19 a arătat că 40% dintre aceștia și-au recăpătat în totalitate simțul mirosului șase luni mai târziu și doar 2% dintre participanți nu au raportat niciun fel de îmbunătățire.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe