Newsflash
Internaționale

Anosmia oferă noi indicii despre long COVID

de Florentina Ionescu - feb. 11 2022
Anosmia oferă noi indicii despre long COVID

Oamenii de știință nu sunt siguri de ce COVID-19 cauzează pierderea mirosului la atât de multe persoane, deoarece virusul SARS-CoV-2 nu poate infecta neuronii senzoriali olfactivi.

Aproape jumătate dintre persoanele cu COVID-19 observă schimbări în ceea ce privește simțul olfactiv și simțul gustativ. La majoritatea persoanelor, simțul mirosului revine în decurs de șase săptămâni, dar aproximativ 10% dintre pacienți continuă să aibă probleme, scrie www.medicalnewstoday.com

anosmie pierdere miros receptori olfactivi explicatie covid-19 long covid
Sursa foto Marina Vitale de la Unsplash  

De aceea, oamenii de știință au fost nedumeriți cu privire la efectul pe care boala COVID-19 îl are asupra simțului olfactiv, deoarece neuronii noștri senzoriali olfactivi nu au acei receptori pe membrană care să permită virusului să îi infecteze. Totodată, persoanele care suferă de COVID-19 tind să nu aibă nasul înfundat, aspect care cauzează pierderea mirosului în infecții precum răcelile comune.

Așadar, dacă SARS-CoV-2 nu poate infecta neuronii olfactivi, de ce atât de mulți pacienți cu COVID-19 își pierd simțul mirosului? O cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea Columbia, din New York, a oferit o posibilă explicație la această întrebare.

Lucrarea de cercetare a fost publicată în „Cell” și sugerează că răspunsurile imune la virus atunci când acesta infectează celulele din vecinătate cumva inactivează genele care produc receptorii responsabili de miros în neuronii olfactivi.

Cercetătorii au investigat ce se întâmplă atunci când virusul infectează țesutul olfactiv la hamsteri. Echipa a examinat apoi acest țesut prelevat în urma autopsiei a 24 de persoane, dintre care 18 au murit fiind diagnosticate cu COVID-19.

La hamsteri, cercetătorii au descoperit că virusul SARS-CoV-2 infectează celulele de suport din țesut, numite celule sustentaculare, și reduce numărul acestora. Deși numărul neuronilor olfactivi în țesut a rămas neschimbat, infecția a atras o cascadă de celule imunitare către acea zonă, scrie sursa citată.

Acest lucru pare să aibă un efect uriaș asupra reorganizării cromozomilor în interiorul nucleului neuronilor olfactivi, care, la rândul său, reduce expresia genelor care produc receptori ai mirosului.

Mai puțini receptori în țesuturile pacienților 

Atunci când cercetătorii au analizat țesutul olfactiv prelevat în urma autopsiilor, de la foștii pacienți cu COVID-19, experții au putut să confirme că boala COVID-19 a fost asociată cu o reducere semnificativă în ce privește producția de receptori olfactivi. De asemenea, a existat un dezechilibru în organizearea din interiorul nucleului neuronilor olfactivi, cum ar fi faptul că genele receptorilor de pe diferiți cromozomi nu mai erau în contact fizic.

Cercetătorii cred că citokinele declanșează modificări în organizarea internă a nucleului neuronilor olfactivi. Această perturbare ar putea constitui un tip de „memorie nucleară” care împiedică revenirea la normal a modelului receptorilor, după ce infecția din organism a dispărut.

„Rezultatele noastre oferă prima explicație mecanicistă pentru pierderea mirosului în cazul pacienților cu COVID-19 și pentru modul în care acest lucru ar putea sublinia biologia formei long COVID”, a declarat unul dintre autorii corespondenți ai studiului, dr. Benjamin tenOever, membru al facultăților de microbiologie și de medicină din cadrul Universității New York.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe