Importanţa monitorizării tensiunii arteriale de către pacienţi este incontestabilă în condiţiile limitării consultaţiilor medicale pe durata pandemiei, se arată într-o declaraţie comună AHA și AMA, recent publicată în jurnalul Circulation.
Monitorizarea tensiunii arteriale (TA) de către pacienţi (SMBP - self-measured blood pressure) asociază numeroase beneficii clinice, fiind eficientă și din punct de vedere al costurilor asociate. Însă, această procedură necesită educarea adecvată a pacienţilor pentru asigurarea unor măsurători corecte, avertizează reprezentanţii AHA (American Heart Association) și AMA (American Medical Association).
„Având mai puţini pacienţi care efectuează vizitele medicale pe durata pandemiei de COVID-19, SMBP este acum mai importantă ca niciodată pentru persoanele cu risc crescut de hipertensiune arterială; (...) este nu doar convenabilă pentru pacienţi, fiind chiar superioară măsurării tensiunii arteriale în cabinetul medical în cazul predicţiei evenimentelor cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Daichi Shimbo, de la Columbia University Medical Center, în calitate de autor principal al declaraţiei comune.
Ghidurile internaţionale de hipertensiune arterială (HTA) promovează SMBP, care poate preveni clasificarea eronată a HTA la pacienţii cu hipertensiune „de halat alb” (când se constată valori crescute ale TA la cabinetul medical, valorile TA măsurate la domiciliu fiind mai reduse) și la cei cu hipertensiune „mascată” (în situaţiile în care se înregistrează valori TA normale la cabinetul medical și valori crescute la domiciliu).
Declaraţia comună subliniază eficacitatea acestui tip de monitorizare pentru diagnosticarea și managementul HTA, procedura fiind extrem de utilă în special în cazul comunităţilor cu venituri scăzute și în mediul rural. Conform declaraţiei, prin SMBP pot fi reduse și costurile suplimentare asociate diagnosticării eronate și instituirii tratamentului excesiv în cazul pacienţilor cu HTA „de halat alb”.
„Monitorizarea SMBP are potenţialul de a îmbunătăţi detectarea și controlul hipertensiunii arteriale prin mijloace cost-eficiente. (...) Barierele din calea implementării acesteia ar trebui să fie înlăturate prin educaţie eficientă și prin integrarea pacienţilor, a furnizorilor de servicii de sănătate și a sistemelor de îngrijiri sanitare”, a adăugat prof. Shimbo. Descrierea procedurii corecte de monitorizare a TA de către pacienţi a fost inclusă în declaraţia AHA din 2019, fiind publicată în jurnalul Hypertension.
Bibliografie
1. https://newsroom.heart.org/news/american-heart-association-and-american-medical-association-urge-broader-adoption-of-self-measured-blood-pressure-monitoring
2. Shimbo, D., Daichi Shimbo Search for more papers by this author, Artinian, N., Nancy T. Artinian Search for more papers by this author, Basile, J., Jan N. Basile (2020, June 22). Self-Measured Blood Pressure Monitoring at Home: A Joint Policy Statement From the American Heart Association and American Medical Association. Retrieved July 04, 2020, from https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000803
3. Muntner, P., Paul Muntner Search for more papers by this author, Shimbo, D., Daichi Shimbo, Carey, R., Robert M. Carey (2019, March 04). Measurement of Blood Pressure in Humans: A Scientific Statement From the American Heart Association. Retrieved July 04, 2020, from https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/HYP.0000000000000087
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe