Trei parlamentari au înaintat câteva propuneri legislative de modificare a Legii Sănătății. Acestea presupun instalarea de butoane de panică la patul pacienților și camere de supraveghere în secțiile ATI și UPU din spitale.
Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților; dr. Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate și deputata Cristina Prună au propus o serie de modificări ale Legii Sănătății. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Senatului, introduce obligativitatea instalării butoanelor de panică și a camerelor de supraveghere video în spitalele publice și private.
Butoanele de panică ar urma să fie instalate la paturile pacienților, în saloanele în care aceștia sunt internați, într-un loc accesibil. Ele trebuie să fie concepute în așa fel încât să permită „semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”.
În același timp, unitățile sanitare vor fi obligate să instruiască angajații privind utilizarea acestor butoane, dar și să realizeze simulări pentru a testa eficiența lor. Nerespectarea acestor obligații ar urma să fie sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 lei, în funcție de gravitatea faptului și de numărul de paturi neconforme.
În ceea ce privește camerele de supraveghere video, acestea ar urma să fie instalate în toate spitalele publice și private care dețin secții ATI, unități sau compartimente de urgență (UPU), se arată în propunerea legislativă. Camerele ar urma să fie amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților și în conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile pacienților.
Înregistrările video ar urma să fie stocate pentru cel puțin 30 de zile. Ele vor putea fi accesate doar de personalul autorizat, doar cu scopul de a monitoriza calitatea actului medical, de a investiga eventuale incidente sau de a asigura securitatea pacienților și a personalului medical.
Totodată, unitățile sanitare vor avea obligația de a informa pacienții și personalul medical de prezența și scopul camerelor video, prin afișarea unor anunțuri la intrarea în zonele monitorizate. Și în acest caz, nerespectarea obligațiilor prevăzute în lege va fi sancționată cu amenzi cuprinse, de data aceasta între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și impactul asupra securității și siguranței pacienților.
Foto: Pixabay
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe