Newsflash
ACTUALITATE Știri

Maria Moța (EASD): Dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului

de Magdalena Tănăsescu - oct. 3 2023
Maria Moța (EASD): Dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului

Dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului, însă nu este promovată suficient, susține profesor doctor Maria Moţa, membră a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).

Potrivit acesteia, la polul opus al popularizării se află dieta mediteraneană, care presupune un regim bazat pe bucătăriile tradiţionale din Italia, Grecia, Franţa, Spania şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Dieta carpato-danubiană v-o recomand cu toată căldura. Aceasta a pornit de la profesorul Nicolae Hâncu, un cunoscut medic nutriţionist, una din marile personalităţi ale lumii medicale internaţionale, nu doar din România...Ideea profesorului Hâncu a fost să analizăm ce avem noi: avem toate cerealele, avem toate legumele, important e să le recomandăm populaţiei şi să sugerăm cantităţile. Dieta mediteraneană presupune să avem acces la peşte, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de ţările mediteraneene, fiindcă acolo nu se conservă şi le pot consuma proaspete”, a declarat dr. Maria Moţa, citată de Agerpres. 

Aceasta susţine că în România există carne albă, de găină, de curcan, există carne de porc, care nu e contraindicată dar care trebuie limitată la anumite cantităţi, la fel ca şi carnea de vită.

Carnea de porc şi de vită e bine să o limităm, avem cereale, putem face pâine neagră, să consumăm în special pâine neagră...ţinând seama de toată patologia. Putem recomanda şi dieta mediteraneană, şi chiar se recomandă, dar mulţi nu îşi permit uleiul de măsline sau fructele de mare. E bine să fie o cantitate de ulei de măsline, cel puţin în salată, a mai spus doctorul Moţa.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe