Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Sportivii apelează la senzori de glicemie pentru a se pregăti de olimpiadă

de Florentina Ionescu - iun. 12 2024
Sportivii apelează la senzori de glicemie pentru a se pregăti de olimpiadă

Sportivii olimpici apelează la dispozitive medicale și tehnologii utilizate în diabetul zaharat, când vine vorba despre pregătirea lor pentru olimpiadă și de obținerea unor performanțe mai bune.

Sportivii olimpici, printre care și alergătorul Abdi Nageeye, folosesc un nou instrument care le-ar putea crește șansele de a câștiga o medalie olimpică vara aceasta: mici senzori de monitorizare a glucozei din lichidul interstițial care se lipesc pe braț. Grație acestor senzori ce funcționează pe baza unei tehnologii care nu mai este de multă vreme un secret, sportivii își pot monitoriza valorile glucozei din organism. 

Sistemele pentru monitorizarea continuă a glucozei (așa-numitele CGM – de la continuous glucose monitors) au fost dezvoltate pentru a fi folosite de pacienții cu diabet zaharat, însă companiile care produc astfel de senzori, cum ar fi Abbott și Dexcom, aduc noi oportunități de folosire a senzorilor de glicemie, îndeosebi în sport și în sfera de wellness, scrie Reuters.

A 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august 2024. Acest eveniment reprezintă o oportunitate pentru ca atleții să promoveze această tehnologie – care le măsoară glucoza în mod continuu – chiar dacă nu există încă vreo dovadă cum că le-ar putea spori performanțele sportive. 

„Eu cred că va veni o zi în care tehnologia de tip CGM va putea fi folosită la scară largă și în afara sferei de diabet”, a declarat Jacob Leach, COO (Chief Operating Officer) la compania Dexcom. 

Pacienții cu diabet zaharat rămân în continuare publicul-țintă al companiei specializate în tehnologie de tip CGM, dar reprezentantul Dexcom a mai spus că lucrează împreună cu cercetătorii la posibilitatea ca în viitor senzorii de glicemie să fie folosiți pentru a optimiza performanțele sportivilor. Totuși, el nu a oferit mai multe detalii în acest sens. 

Și compania Abbott are un produs din domeniul monitorizării continue a glucozei pentru sportivii amatori fără diabet, dar și pentru utilizatorii care sunt sportivi de elită fără diabet. Produsul este disponibil în Europa încă de la începutul lui 2020. Compania Abbott îl sponsorizează pe Eliud Kipchoge, alergător de distanță kenyan, și echipa sa încă din 2021. Astfel, atleții de top și membrii din stafful lor folosesc senzori pentru monitorizarea continuă a glucozei pentru a-și optimiza aportul de calorii și intensitatea antrenamentelor, pe măsură ce se pregătesc pentru evenimentele sportive. Reprezentanții companiei Abbott spun că țintesc în prezent și piața de consumatori care nu suferă de diabet zaharat. 

Aliat în pregătirea pentru Olimpiada de la Paris 

Abdi Nageeye, alergător de cursă lungă olandez, care a câștigat argintul la Olimpiada de la Tokyo, a declarat că el și antrenorii săi monitorizează nivelul glucozei, întrucât acesta este un indicator al energiei disponibile în organism. Însă folosirea unui senzor de glicemie este și parte din încercarea lui de a putea să „alerge fără efort”, arată sursa menționată. 

Utilizarea unui senzor de glicemie l-a ghidat practic pe Abdi Nageeye, care s-a calificat pentru Olimpiada de la Paris, pentru a lucra mai îndeaproape la obiceiurile sale, mai ales când este vorba de somn și de tiparele alimentare, astfel încât el să exercite un consum minim de energie în timpul antrenamentelor. 

Și înotătoarea australiană Chelsea Hodges a declarat că senzorii pentru monitorizarea continuă a glucozei au ajutat-o în cariera sa. Cum? În gestionarea episoadelor de extenuare extremă și de amețeală în timpul antrenamentelor de anduranță, prin faptul că putea să facă ajustări în aportul său de calorii. 

Chiar dacă companiile producătoare de senzori de glicemie văd un potențial uriaș de dezvoltare a piețelor în ceea ce privește aceste gadgeturi, oamenii de știință care sunt experți în nutriție și sport văd un domeniu promițător de cercetare. 

„O întrebare mare pentru atleții de anduranță a fost întotdeauna aceasta: mă antrenez suficient de tare sau mă întrenez prea mul? Se pare că odată cu folosirea sistemelor de monitorizare continuă a glucozei avem o mai bună înțelegere [la această întrebare]”, a declarat profesorul asociat Filip Larsen, de la Swedish School of Sport and Health Sciences, citat de Reuters


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/woman-diabetics-control-checking-glucose-level-1658387506

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe