Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost numit vineri, 11 aprilie, ocrotitorul transplantului hepatic în România, în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Academiei Române.
Sfântul a fost ales ocrotitorul procedurii medicale întrucât primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Documentul menționează, de asemenea, că lăcașurile de cult ale unităților medicale din România, în cadrul cărora sunt realizate transplanturi hepatice, vor putea primi și hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar personalul medical specializat, pacienții și susținătorii lor îl vor putea cinsti în mod deosebit.
În discursul adresat după citirea deciziei patriarhale, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre importanța transplantului și a evidențiat grija Bisericii față de cei aflați în suferință:
„Suntem aici ca să prezentăm omagiul și cinstirea slujitorilor Bisericii pentru slujitorii sănătății semenilor noștri. Este un mandat profund biblic, întrucât Isus, fiul lui Sirah, în secolul al doilea înainte de Hristos, pe când medicina, mai ales în mediul elenistic, dar și în cel iudaic, era destul de dezvoltată, spune în capitolul 38 al Ecleziasticului: «Cinstește pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul, că de la Cel Preaînalt este leacul și de la El va lua plată»”.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul și acad. Irinel Popescu (medic chirurg în cadrul Spitalului Clinic Fundeni), inițiatorul demersului de numire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe drept ocrotitor al transplantului hepatic în România:
„Dragi membri ai Comunității Transplantului Hepatic, mesajul cel mai important al acestei ediții a Zilei Transplantului este acela că, în transplantul de ficat, avem supraviețuitori de peste 20 de ani - este pentru prima oară când vorbim de termen lung în transplant, cu o calitate foarte bună a vieții. Astăzi sunt în România peste 1300 de bolnavi transplantați.”
„La Institutul Clinic Fundeni s-a format o școală și s-a produs deja de mulți ani, aș spune, un schimb de generații. Principala datorie a unui creator de școală consider că este să formeze o generație mai bună, pentru că medicina progresează și fiecare generație are datoria să realizeze mai mult decât precedenta, pe umerii căreia s-a ridicat.”
De asemenea, la finalul discursului, acad. Irinel Popescu a amintit de eforturile tuturor celor implicați în procesul de transplant, a căror identitate nu iese de multe ori în prim-plan:
„La realizarea transplantului hepatic au contribuit medici gastroenterologi, chirurgi, specialiști ATI, imagiști, radiologi intervenționali, infecționiști, imunologi, transfuziologi, microbiologi, dar și asistenți și asistente medicale în sala de operație, în ATI, pe secții sau în procesul de urmărire a bolnavilor. Toți merită, în egală măsură, felicitări și mulțumiri. Poate în niciun alt tip de intervenție nu sunt atât de mulți oameni anonimi, fără de care reușita nu ar fi fost posibilă. Doresc să le aduc un omagiu colectiv, pentru că nu îi putem menționa pe toți, dar tuturor le datorăm imens”.
Cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului din România, în Parcul IOR din Capitală a fost dezvelit vineri un monument dedicat donatorilor de organe și pacienților transplantați.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe