Newsflash
Cultură

Iubirea, eternul sentiment

de Dr. Raluca BULEA - iul. 28 2023
Iubirea, eternul sentiment

Ediţia de vară a Art Safari, care este în desfășurare până la 10 septembrie 2023, stă sub semnul celui mai frumos dintre sentimente: iubirea.

Pavilionul Art Safari de la Palatul Dacia România a devenit deja un reper constant pentru localnici și turiști. Este un punct plin de culoare care oferă, în mod constant, motive de a-i trece pragul și de a pătrunde într-un univers în care arta din diferite perioade, exprimată în limbaje diverse, intră în mod constant în dialog cu publicul care o apreciază.

Ediţia din vara aceasta se desfășoară sub titlul „Love Edition”. Denumirea a provenit, în fapt, de la expoziţia internaţională invitată, „Love Stories”, parte dintr-un amplu circuit în Europa și America. Lucrările selectate de curatoarea Lucy Peltz fac parte din colecţia National Portrait Gallery de la Londra și reprezintă un omagiu vizual adus dragostei.

Istoria culturală britanică 

Inedita expoziţie reprezintă, în primul rând, o rememorare a unora dintre cele mai frumoase și celebre povești de iubire din istoria culturală a spaţiului britanic, dar și cu extinderi internaţionale, iubiri oficiale, iubiri interzise, iubiri împărtășite ori cauzatoare de suferinţă. Lucrările selectate sunt în special portrete pictate sau surprinse de camera fotografică, alături de care sunt inserate discret câteva sculpturi, intervenţii murale sau alte tipuri de documente, cum sunt scrisorile.

Din toate însă, fie că provin din îndepărtatul secol XVI, fie că ne sunt, practic, contemporane, răzbate același sentiment intens, existent uneori între protagoniștii imaginilor expuse pe simeze, fie între creatorul lucrării de artă și persoana reprezentată, aleasă de artist să-i fie muză și inspiraţie.

Una dintre secţiunile expoziţiei stă tocmai sub acest generic, „Obsesia pentru muză”. Alte zone explorează „Îndrăgostiţii din literatură”, precum soţii Elizabeth Barrett și Robert Browning, Byron, Oscar Wilde ori Virginia Woolf. Spaţiul „Dragoste și creativitate” se continuă cu cel dedicat cuplurilor de artiști, pentru ca, în final, un spaţiu important să fie dedicat portretelor fotografice. Există și o zonă specială în care descoperim fotografiile de nuntă, care sunt nelipsite, indiferent dacă e vorba de o căsătorie oarecare, de actori, de oameni de afaceri sau de membri ai familiilor regale.

Vivien Leigh și Laurence Olivier

Artă românească

Pentru a da și o notă locală acestui eveniment, au fost făcute și câteva inserţii de artă românească. Descoperim aici portretul clasic al principesei Elisabeta, realizat de Nicolae Grigorescu, dar și fotografia mamei sale, Regina Maria, cu roata de tors, realizată când încă era prinţesă moștenitoare. Continuăm cu portretele în marmură ale celebrului cuplu artistic Cecilia Cuţescu-Storck și Frederic Storck, amplasate într-un spaţiu tapetat cu oglinzi, care reia la infinit imaginea iubirii celor doi. Și încheiem cu pictorul contemporan Alexandru Rădvan, care a reprezentat iubirea ca moment de tihnă și de siguranţă împărtășită.

Cecilia Cuţescu-Storck și Frederic Storck, s sculpturi de Frederic Storck

În poza principală: Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip

ETICHETEart safari

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe