Newsflash
Istoria Medicinei

Impunerea unei specialităţi chirurgicale

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - apr. 3 2014
Impunerea unei specialităţi chirurgicale
Docent în medicină la Bucureşti şi cu studii medicale în Franţa, dr. Alexandru Costiniu este considerat unul din întemeietorii învăţământului românesc de oto-rino-laringologie. Înainte de Primul Război Mondial a coordonat vreme de mai mulţi ani un „serviciu de consultaţiuni pentru boalele de nas gât şi urechi“ la Spitalul Filantropia, şi a susţinut prelegeri de otorinolaringologie pentru externii şi internii spitalului. Când Eforia Spitalelor Civile a creat la Spitalul Colţea un serviciu ORL, cu paturi, dr. Al. Costiniu s-a transferat la această unitate medicală, unde a profesat până la pensionare, în anul 1932.
În anul 1908 a fondat Societatea Română de ORL, „mândria vieţii mele“, după cum adesea afirma, îm­preună cu dr. S. Birman-Bera, dr. Gheorghe Stănculeanu şi dr. Eugen Felix. Întâlnirile societăţii s-au întrerupt o vreme, din pricina primei conflagraţii mondiale, dar s-au reluat ulterior, în anul 1919. Creşterea numărului membrilor, frecvenţa întâlnirilor şi organizarea unui congres anual au fost scopurile doctorului Costiniu, care, alături de doctorii Nicolae I. Meţianu, V. Brătescu, V. Racoveanu, Ion Ţeţu, Valeriu Tempea, V. Fotiade, Gh. Buzoianu şi secretarul dr. Lazăr Mayersohn, a impus societatea pe plan naţional şi inter­naţional. Pentru opt legislaturi a fost ales de colegi să-i re­prezinte în calitate de preşedinte al So­cie­­tăţii Române de ORL.
A prezentat, în cadrul diverselor ma­nifestări ştiinţifice, lucrări ce abordau abcesele pontocere­beloase, angioamele septului nazal (1924) Dr. Al. Costiniu într-un grup de membri ai Societăţii Române de ORLori papilomatoza la­rin­giană (1930). Pre­ocu­pat şi de medicina experimentală, în anul 1930, dr. Al. Costiniu a reprodus ozena la animale, prin flora recoltată de la pacienţi. La Congresul ORL de la Madrid, aşa cum scria presa medicală a vremii, a fost „raportor al chestiunei ozenei“.
S-a implicat în acţiuni de educare a populaţiei în problema surdomutismului şi a vegetaţiilor adenoide. Urmare a datelor şi propunerilor prezentate de dr. Costiniu la Congresul ORL de la Viena din 1932, Şcoala de surdomuţi din Focşani a pus în aplicare indicaţiile sale. Împreună cu dr. Nicolae I. Meţianu, iniţiază în anul 1910 campaniile antiadenoidiene, publicând şi susţinând conferinţe publice, şi cerând autorităţilor în drept să introducă examenele şi terapia afecţiunilor din sfera ORL în toate colectivităţile unde sunt copii. A practicat peste 3.000 de intervenţii chirurgicale în oraşele în care s-a deplasat, operaţiile fiind, pe lângă salvatoare şi alinătoare pentru copii, un semnal dat comunităţii şi medicilor privind importanţa specialităţi de oto-rino-laringologie.
Casa Muncii CFR l-a avut la conducerea sa, unde, în calitate de director, a organizat asistenţa medicală a tuturor lucrătorilor, precum şi criteriile de pensionare.
„Al XI-lea Congres român de ORL“, ce urma să se desfăşoare la Bucureşti, în octombrie 1933, şi care sărbătorea 25 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de ORL, urma să fie prezidat de dr. Alexandru Costiniu. Însă, „dureri mai mari decât voinţa sa l-au făcut să-şi pună capăt vieţei, înainte de această dată“…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe