În 2009, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru „studii privind structura şi funcţiile ribozomilor“, organite celulare descoperite de George Emil Palade, laureat Nobel cu 35 de ani mai devreme. Puntea peste timp este schiţată de dl conf. dr. Octavian Buda, care evocă atmosfera de la ceremonia de decernare a prestigiosului premiu savantului român, în cadrul rubricii dedicate centenarului Palade.

"> Două premii Nobel şi un arc peste timp de 35 ani - Viața Medicală
Istoria Medicinei

Două premii Nobel şi un arc peste timp de 35 ani

de Prof. dr. Octavian BUDA - nov. 14 2012
Două premii Nobel şi un arc peste timp de 35 ani

În 2009, Premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru „studii privind structura şi funcţiile ribozomilor“, organite celulare descoperite de George Emil Palade, laureat Nobel cu 35 de ani mai devreme. Puntea peste timp este schiţată de dl conf. dr. Octavian Buda, care evocă atmosfera de la ceremonia de decernare a prestigiosului premiu savantului român, în cadrul rubricii dedicate centenarului Palade.

Premiul pentru fiziologie sau medicină 1974 – Premiul pentru chimie 2009

 

   Alfred Nobel (1833–1896), desco­pe­ritorul dinamitei, a avut un frate, Ludvig (1831–1888), cu con­tribuţii în industria pe­tro­lieră. La 12 aprilie 1888, Ludvig avea să moară cu ocazia unei vizite făcute în Franţa, la Cannes. Presa franceză a vremii, deja la curent cu celebritatea inginerului suedez, a publicat a doua zi un necrolog stupefiant: „Le marchand de la mort est mort! Le Dr. Alfred Nobel, qui fit fortune en trouvant le moyen de tuer plus de personnes plus rapidement que jamais auparavant, est mort hier“ (Negustorul morţii este mort! Dr. Alfred Nobel, cel care şi-a făcut o avere imensă inventând metode prin care să ucidă cât mai mulţi oameni într-un timp mai scurt ca niciodată, şi-a găsit sfârşitul în cursul zilei de ieri). Evident că ziariştii francezi făcuseră o confuzie macabră, convinşi fiind că Alfred murise şi nu fratele său! Dar şocul pe care l-a avut Alfred Nobel atunci când şi-a citit, ca într-o piesă suprarealistă, propriul necrolog, este lesne de înţeles. Oribilul epitaf avea să-i marcheze destinul până la sfârşitul vieţii. Cert este că, nişte ani mai târziu, la 27 noiembrie 1895, la Clubul Suedia-Norvegia de la Paris, Alfred Bernhard Nobel îşi lăsa prin testament aproape toată averea sa (în proporţie de 94%) pentru crearea unui fond care să atribuie cinci tipuri de premii (pentru fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură, pace) unor personalităţi şi instituţii marcante din toată lumea. Începând cu 1969, un al şaselea premiu, cel pentru economie, a fost introdus de Banca Centrală a Suediei sub aceeaşi egidă Nobel. Iar restul este… istorie!
   Între 1901 şi 2012, 839 de laureaţi şi 24 de organizaţii au primit distincţia Nobel. Să comparăm acest număr cu acela de şapte miliarde, câţi oameni are planeta noastră începând cu martie 2012. Unul dintre aleşi a fost românul George Emil Palade, unul din cei numai 201 laureaţi ai premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină.
   În fiecare an, ceremonia decernării premiilor pentru fizică, chimie, medicină, literatură şi economie are loc la Stockholm, la 10 decembrie – ziua morţii lui Alfred Nobel. Începând cu anul 1973, regele Carl XVI Gustaf al Suediei înmânează personal aceste premii, în cadrul unui ceremonial strict, premiile respective conţinând o medalie, o diplomă şi un document care confirmă suma primită. Premiul Nobel pentru pace se acordă în Norvegia, la Oslo.
   Premiul pentru fiziologie sau medicină pe anul 1974 a fost atribuit savanţilor Albert Claude (1898–1983), Christian de Duve (n. 1917) şi George Emil Palade (1912–2008). Cei trei au primit distincţia pentru: „descoperirile privind organizarea structurală şi funcţională a celulei“. La momentul decernării, Albert Claude lucra în Belgia, la Université Catholique din Louvain, Christian de Duve era la Rockefeller University din New York, SUA, iar George Emil Palade conducea, din 1973, Laboratorul de biologie celulară de la Yale University, School of Medicine, New Haven, SUA.
   Conform ritualului de decernare a premiului, un membru al Institutului Medico-Chirurgical Karolinska de la Stockholm a rostit un discurs de prezentare, un laudatio în limba suedeză, înaintea înmânării propriu-zise a premiului de către Regele Suediei. Cel care a rostit discursul pentru cei trei laureaţi a fost profesorul Jan-Erik Edström (n. 1931), actualmente profesor emerit de ge­ne­tică moleculară şi membru titular al Academiei Suedeze. Pre­zen­tăm acest inedit discurs, pentru prima dată în traducere românească.

   „Maiestate, Alteţele voastre regale, doamnelor şi domnilor,
   Premiul Nobel pentru anul 1974 ce se acordă pentru Fiziologie sau Medicină se referă la structura fină şi funcţia celulei, un subiect ce aparţine biologiei celulare. Nu există câştigători anteriori ai premiului Nobel în acest domeniu, pentru simplul motiv că această ştiinţă este una recent creată, în mare parte chiar de către actualii câştigători ai premiului. Trebuie să ne întoarcem în anul 1906 pentru a descoperi câştigători ai premiului Nobel care reprezintă, într-o anumită măsură, predecesori în acest domeniu. În anul respectiv, Golgi şi Cajal au primit premiul pentru studiul celulelor cu ajutorul unui microscop optic. Deşi microscopul optic a deschis cu siguranţă drumul spre o nouă lume, pe parcursul secolului 19, acesta avea însă limitări evidente. Componentele celulelor sunt atât de reduse ca dimensiune, încât studierea structurii interne, a relaţiilor reciproce şi a diferitelor roluri ale celulelor nu era practic posibilă. Pentru a prelua o metaforă a unui câştigător anterior al Premiului Nobel, celula semăna cu coşul de rufe sau de lucru al unei mame, în sensul că acesta conţine obiecte aruncate în dezordine şi, în mod evident pentru cercetător, fără funcţii recognoscibile.
   Dacă celula seamănă cu un coş de lucru, atunci acesta este într-adevăr unul de dimensiuni foarte mici, având un volum corespunzător unei milionimi dintr-o gămălie de ac. Diferitele componente responsabile pentru funcţiile celulelor corespund la rândul lor unei milionimi dintr-o milionime, depăşind cu mult puterile de rezoluţie ale microscopului optic. N-ar fi fost de ajutor cercetătorilor nici utilizarea unor animale mai mari pentru experimente: pentru că celulele unui elefant nu sunt mai mari decât cele ale unui şoarece.
   Progresul intrase pur şi simplu în impas pe parcursul primelor decenii ale secolului respectiv, însă, în 1938, a fost pus la dispoziţie microscopul electronic, o inovaţie extrem de promiţătoare. Diferenţa dintre acest tip de microscop şi microscopul optic obişnuit este uriaşă, fiind ca şi cum ai putea citi întreaga carte şi nu doar titlul acesteia. Acest instrument trebuia să ofere posibilitatea de a vedea componentele cu dimensiuni apropiate de cele ale moleculelor unice. Însă speranţele timpurii au fost urmate de dezamăgiri. Prepararea celulelor într-un mod care să permită utilizarea lor s-a dovedit a fi imposibilă. Cartea a rămas cu încăpăţânare închisă, deşi citirea ei ar fi fost în principiu posibilă.
   Albert Claude şi colegii săi au fost primii care au reuşit să arunce o privire în interiorul cărţii. La mijlocul anilor patruzeci, aceştia au reuşit să facă o descoperire extrem de importantă şi au reuşit să prepare celulele pentru microscopia electronică. Spun doar o privire, deoarece era încă nevoie de foarte mult progres tehnologic, iar George Palade trebuie menţionat în primul rând ca unul dintre cei care au continuat dezvoltarea microscopiei electronice până la cel mai înalt grad de măiestrie.
    În plus faţă de formă şi structură, pentru a înţelege funcţiile celulelor, este necesară cunoaşterea com­poziţiei chimice a acestora. Analiza celulelor întregi sau a ţesuturilor era aproape imposibilă, întrucât acestea constau dintr-un număr mare de componente diferite şi, astfel, s-ar fi obţinut o imagine confuză. Fiecare componentă trebuie studiată separat şi bineînţeles că acest lucru este dificil atunci când ne confruntăm cu componente atât de mici. Astfel că o nouă artă a cercetării a fost concepută, iar Claude a fost din nou pionier. El a pus la punct modul prin care celulele pot fi mai întâi fragmentate şi apoi sortate după diferite componente, la o scară mai mare, cu ajutorul unei centrifugi. Aceasta a reprezentat un început crucial. Palade a avut contribuţii ulterioare, iar Christian de Duve a fost cel care a introdus progrese strălucite în acest domeniu.
    Funcţiile celulei au putut acum să fie reprezentate prin intermediul acestui arsenal de metode. Palade ne-a arătat ce componente funcţionează atunci când celulele se dezvoltă şi secretă. Câştigătorul premiului Nobel din 1906, Camillo Golgi, a descoperit o componentă celulară, complexul Golgi. Palade a demonstrat rolul acesteia şi a descoperit micile organite, denumite ribozomi, în care se produc proteinele celulare.
   Producerea de materie organică trebuie echilibrată prin salubrizarea şi combustia deşeurilor, chiar şi la nivelul minuscul al celulei. De Duve a descoperit micile componente numite lizozomi, care pot devora şi dizolva, acestea, spre exemplu, putând ataca bacterii sau chiar părţi vechi şi uzate ale celulei însăşi. Acestea reprezintă adevărate băi acide, însă celula unitară este protejată în mod normal de membranele de protecţie ce le înconjoară. Cu toate acestea, lizozomii sunt uneori convertiţi în veritabile pastile sinucigaşe. Acest fenomen apare atunci când membranele înconjurătoare sunt deteriorate, cum ar fi în cazul radiaţilor ionizante. Lizozomii au un rol în multe afecţiuni medicale, iar fundamentele stabilite de către de Duve prezintă o importanţă crucială pentru interpretarea acestor stări clinice şi, implicit, pentru măsurile profilactice şi terapeutice ce se pot lua.
    Pentru a concluziona, câştigă­torii premiului Nobel din anul 1974 au reuşit, prin descoperirile ce le-au făcut, să elucideze funcţiile celulelor, prin înţelegerea atât a rolului biologic de bază al acestor funcţii, cât şi a importanţei clinice. Prin aceste contribuţii, sunt acoperite ambele valenţe ale Premiului, ele aparţinând atât fiziologiei, cât şi medicinii.

Albert Claude, Christian de Duve şi George Palade: pe parcursul ultimilor 30 de ani, a fost creată o nouă ştiinţă, biologia celulară. Sunteţi în mare măsură respon­sabili pentru această dezvoltare, atât prin crearea unei metodologii fundamentale, cât şi prin exploa­tarea acesteia în vederea obţinerii unei perspective asupra mecanis­mului funcţional al celulei. În numele Institutului Karolinska, doresc să vă transmit cele mai calde felicitări, iar acum vă rog să acceptaţi premiul din partea Majestăţii Sale, Regele.

    George Emil Palade s-a stins din viaţă în 2008. Dar, într-un mod aproape simbolic, un al „doilea“ premiu Nobel, postum, vine să consacre încă o dată, prin continuatorii descoperirilor sale, o carieră de excepţie. Astfel, în 2009, ni se oferă imaginea unui arc peste timp, pentru că premiul Nobel pentru chimie a fost acordat pentru „studii privind structura şi funcţiile ribozomilor“, descoperiţi de savantul român în 1955.
   Cei trei savanţi premiaţi au fost Venkatraman Ramakrishnan (n. 1952), de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Marea Britanie, Thomas A. Steitz (n. 1939), de la Yale University, New Haven, Howard Hughes Medical Institute, SUA (de la aceeaşi universitate ca şi Palade la momentul 1974) şi Ada E. Yonath (n. 1939), de la Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel. Pe scurt, cei trei cercetători sunt creditaţi cu determinarea prin metoda cristalografică a structurii ribozomilor la rezoluţii foarte înalte, fapt care a permis atât vizualizarea structurii acestora până la nivel atomic, cât şi clarificarea unor aspecte medicale fundamentale ale funcţiei lor. Spre exemplu, explicarea felului în care ribozomii leagă aminoacizii prin lanţuri peptidice (proteine), conform codului genetic, şi maniera inhibitorie prin care antibioticele interacţionează la nivel atomic în ribozomi şi cum se formează rezistenţa la antibioticoterapie, în lupta continuă împotriva infecţiilor rezistente la tratament.
   Aşadar, cercul se închide… În amfiteatrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, profesorul Palade ne spunea, în 1992, că viitorul este deschis: „Fiecare din studenţii de faţă poate folosi aceeaşi Facultate de Medicină şi acelaşi amfiteatru, ca punct de plecare pentru o carieră lungă şi fructuoasă, de explorator al problemelor numeroase şi grele care rămân să fie rezolvate în medicina de astăzi; fiecare student are undeva, printre cărţile lui, o diplomă de premiu Nobel în şstadiu deţ embrion, singura problemă e să nu o piardă!“.

Notă autor:

Referinţe

1. Noiret N. Qui est Alfred Bernhard Nobel? Contexte historique et scientifique. La saga de la chimie moderne. ENSCR, Rennes, 2011

2. Tolf RW. The Russian Rockefellers: The saga of the Nobel family and the Russian oil industry. Hoover Press, 1976

3. Nothbohm E. The report on my death was an exaggeration. Ancestry. Sept-Oct 2009;27(5):48-51

4. Lindsten J (editor). Nobel Lectures, Physiology or Medicine 1971-1980. World Scientific Publishing, Singapore, 1992

5. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974 – Award Ceremony Speech. Nobelprize.org. Accessed 1 Nov 2012

6. The Nobel Prize in Chemistry 2009 – Presentation Speech. Nobelprize.org. Accessed 1 Nov 2012

7. Nobel Prize Facts. Nobelprize.org. Accessed 1 Nov 2012

8. Lentz TL. History of the Department of Cell Biology at Yale School of Medicine, 1813-2010. Yale J Biol Med. 2011 Jun;84(2):69-82

9. Iftimovici R. George Emil Palade: Spovedania unui învingător. Ed. Academiei, Bucureşti, 2007

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe