Newsflash
Interviuri

România în arhitectura radiologiei europene

de Florentina Ionescu - nov. 19 2021
România în arhitectura radiologiei europene

Prof. dr. Dragoș Negru afirmă că ţara noastră este bine reprezentată la cel mai înalt nivel în forurile de conducere europene ale specialităţii Radiologie. În plus, România și-a atras respectul comunităţii internaţionale.

prof. dr. Dragos Negru

Prof. dr. Dragoș Negru este șeful catedrei Radiologie-Imagistică Medicală de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. A fost președinte al Societăţii de Radiologie și Imagistică Medicală din România.

Unde se situează România în ceea ce privește Imagistica Medicală?

Sunt bucuros și mândru de evoluţia Radiologiei și Imagisticii Medicale din România, evoluţie clar ascendentă în ultimii 15 ani, atât calitativ, cât și cantitativ. Prin eforturile conjugate ale Societăţii de Radiologie și Imagistică Medicală din România, alături de centrele universitare de formare a rezidenţilor, și prin pasiunea imensei majorităţi a radiologilor din ţara noastră, România este bine poziţionată în arhitectura Radiologiei europene și reprezentată la cel mai înalt nivel în forurile de conducere. Ne-am atras respectul comunităţii internaţionale, care se traduce prin nenumărate invitaţii de participare la toate proiectele și manifestările știinţifice importante.

La ce nivel a ajuns aparatura folosită în spitalele și clinicile din România, în acest domeniu?

Aș spune că în sistemul de stat există aparatură mediu performantă, cu o rată de reînnoire slabă și enormă birocraţie. Sistemul privat s-a dezvoltat foarte frumos, este competitiv, performant și adaptat permanent la nevoile societăţii. Cu certitudine, în materie de Radiologie și Imagistică Medicală, sistemul privat este la un nivel înalt atât în ceea ce privește aparatura, cât și organizarea.

Cât de importante sunt tehnologiile din Imagistica Medicală în depistarea cancerului?

Putem spune fără exagerare că, în ultimele decenii, dezvoltarea aparaturii a fost extraordinară, cu un impact pozitiv în diagnosticul tuturor patologiilor și, implicit, în depistarea cancerului. Astăzi, cred că nimeni nu își mai poate imagina diagnosticul de cancer fără tomografie computerizată (CT) sau rezonanţă magnetică (IRM). Aceste metode sunt poziţionate ultracentral în orice ghid de diagnostic al oricărui tip de neoplazie.

Reţeta succesului în Imagistică

Ce contează mai mult, aparatura folosită sau cunoștinţele medicului specialist în Radiologie și Imagistică Medicală?

Pentru un diagnostic corect cu implicaţii majore în alegerea unui tratament optim, radiologul și aparatura sunt deopotrivă importanţi. Reţeta succesului pentru mine înseamnă muncă enormă, să înveţi continuu și să ai aparatură performantă pe care să știi să o folosești.

Care sunt noutăţile în ceea ce privește evoluţia acestui domeniu?

Se lucrează pe mai multe paliere, dintre care aș aminti îmbunătăţirea aparaturii, atât a componentelor, cât și a softurilor de operare. Aparatele de radiologie clasică sunt digitalizate 100% și nu mai utilizează filme. Ecografele sunt mai compacte, cu sonde din ce în ce mai sofisticate. În ceea ce privește CT, vorbim foarte frecvent de sistemele cu energie duală, număr de detectori din ce în ce mai mare, modalităţi de stocare noi pentru un număr imens de imagini.

Aparate moderne, beneficii mai mari

Au apărut aparate RMN noi, mai performante în ultimii ani. Ce ne puteţi spune despre beneficiile lor?

Tehnologia a avansat și, într-adevăr, au apărut aparate RMN mai puternice (3 Tesla, 7 Tesla), mai ergonomice și mai rapide. Softurile de operare sunt adaptate pentru fiecare patologie. Beneficiile se referă la calitatea imaginii, posibilităţile de postprocesare și viteza de explorare care a crescut mult, comparând cu începuturile metodei. În centrul unde lucrez eu funcţionează aparate IRM 3 Tesla, cu importante beneficii pentru pacienţi.

Care credeţi că va fi rolul inteligenţei artificiale în Imagistica Medicală?

Toată lumea se întreabă acest lucru. Există numeroase dezbateri pe această temă la toate congresele noastre din ultimii trei-patru ani. Din punctul meu de vedere, inteligenţa artificială poate ajuta la îmbunătăţirea fluxului de rezultate într-un departament de Radiologie de mari dimensiuni, dar niciodată, absolut niciodată, nu va putea înlocui ochiul și mintea umană.

Concepte de sănătate noi

Cum vă imaginaţi viitorul Radiologiei și Imagisticii Medicale?

Viitorul Radiologiei și Imagisticii Medicale arată și este frumos. Echipamente noi, componente și softuri mai bune, fluxuri de pacienţi și rezultate optimizate. Și să nu uităm de Radiologia Interven­ţională, care se impune din ce în ce mai mult, și cu rezultate certe în strategiile de diagnostic și de tratament minim-invaziv, cu recuperare socială rapidă a pacientului. Sistemul de Sănătate mondial se dezvoltă în conceptul de „value-based healthcare”. În acest concept, „valoare” are patru piloni – personal (satisfacerea nevoilor pacientului), tehnic (obţinerea celui mai bun rezultat cu resursele existente), alocativ (distribuţie echitabilă a resurselor) și social (contribuţia sistemului la componenta socială). În mod evident, Radiologia este o componentă vitală a acestui sistem, oferind diagnostic pozitiv, diferenţial și tratament optim.

Ce mesaj aţi dori să transmiteţi de Ziua Mondială a Radiologiei?

Mă bucur foarte mult că, în fiecare an, sărbătorim la 8 noiembrie Ziua Internaţionala a Radiologiei. Este ziua în care Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit radiaţia X. Cu acest prilej, vă rog să-mi permiteţi să aduc un pios omagiu profesorilor noștri care ne-au părăsit și să transmit respectul meu tuturor colegilor care trudesc în fiecare zi în Clinicile de Radiologie. La mulţi ani!

Ziua Internaţională a Radiologiei a fost celebrată pentru prima dată în anul 2012. Colaborarea dintre Societatea Europeană de Radiologie, Societatea de Radiologie Nord-Americană și Colegiul American de Radiologie a însemnat punerea bazelor pentru o nouă iniţiativă, pentru a da startul evenimentelor cu ocazia Zilei Mondiale a Radiologiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe