Newsflash
Știri

Un nou „Institut al Inimii” la Târgu Mureș

de Dorina Novac - dec. 21 2022
Un nou „Institut al Inimii” la Târgu Mureș

Pacienții internați la „Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant” din Târgu Mureș ar putea beneficia de un nou Centru Chirurgical Cardiovascular modern, în cadrul spitalului.

Noul Centru („Institut al Inimii”) va avea aproximativ 18.000 mp, în care vor fi prevăzute 214 paturi, precum și funcțiuni suport – ambulator, radiologie și imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator, etc.

Citește și: Sfaturi pentru o inimă sănătoasă

institut al inimii

Prin acest proiect se dorește facilitarea accesului pacienților către servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, transplant și nu numai, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Consultant și furnizor al serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice pentru noul proiect a fost desemnat Tesseract Architecture, studio de arhitectură specializat în domeniul medical din România.

Potrivit Temei de Proiectare, arhitecții subliniază că în prezent, activitatea unității medicale se desfăşoară într-un complex spitalicesc dat în funcţiune în anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucătărie, spălătorie şi logistică) poziţionată în clădiri situate vizavi de spital şi legate de spital printr-un pasaj subteran.

Standarde internaționale

În cadrul proiectării, echipa a insitat pe conformarea funcțiunilor și circuitelor la standarde locale și internaționale, pe eficientizarea spațiilor și reducerea costurilor de întreținere și funcționare, pe un design prietenos pentru utilizator – fie el pacient sau personal medical. Noul corp beneficiază și de soluții alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, de sistem de digitalizare și de un design prietenos cu mediu.

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, în timp ce la nivel european acestea reprezintă un procentaj de 45%. În jur de 550.000 de oameni din populația țării, cu vârsta de peste 35 de ani, suferă de insuficiență cardiacă, potrivit ultimului raport al Societății Române de Cardiologie.

Potrivit unei analize World Life Expectancy, în perioada 2020-2021 accidentul vascular a fost principala cauză de deces în România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe