Newsflash
Interviuri

O avalanșă de cazuri subdiagnosticate

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - mar. 21 2016
O avalanșă de cazuri subdiagnosticate
     Supraspecializare. Acesta este cuvântul care definește medicina zilelor noastre. Noile tehnologii și învățarea folosirii lor, precum și noile tratamente și experiența utilizării lor în practica clinică impun nișarea specialităților, astfel încât acestea să acopere mai bine specificitatea fiecărui caz în parte.
     Până nu demult, pediatria a înglobat toate patologiile medicale pe care le poate dezvolta un copil, începând cu bolile infecțioase și terminând cu cele neoplazice sau imunologice. Însă, cu timpul, cazurile, ghidurile și noutățile au ajuns să fie atât de complexe încât nevoia de supraspecializare este resimțită de specialiști.
     Este de înțeles și de ce reumatologia pediatrică a fost până în anii din urmă absentă din peisajul medicinii românești. Din 2009, odată cu înființarea Societății de Reumatologie Pediatrică (SRP), pediatrii cu preocupări în acest domeniu au încercat să dezvolte și acest subdomeniu. De la conf. dr. Călin Lazăr (Cluj-Napoca), actualul președinte al SRP, am aflat ce își propune societatea să realizeze în următorii ani și care sunt problemele cel mai des întâlnite în practica pediatrică la graniță cu reumatologia.

 

Febra nu înseamnă infecție

 

     Cum se poate stabili diagnosticul precoce în bolile reumatice la copil?
     – Problema diagnosticului precoce este legată în primul rând de cunoștințele pe care le are pediatrul. Pentru că un copil cu o boală reumatică nu vine la reumatolog, ci la pediatru. Uneori, acuzele țin clar de articulații, dar alteori țin de starea generală sau copilul are alte simptome care nu ne duc cu gândul la o patologie reumatică. Important este ca pediatrul să cunoască această patologie reumatică și semnele de alarmă care să-l îndrume să facă investigații sau să ceară consultul reumatologului.

 

     Poate diagnosticul precoce să preîntâmpine evoluția cronică a bolilor reumatice, care, odată instalate, se autoîntrețin?
     – Evoluția cronică este grevată de complicații, de sechele. Să vă dau un exemplu: dacă o articulație nu este tratată eficient în decurs de șase luni până la un an, va dezvolta sechele permanente, care necesită de multe ori chirurgie ortopedică. Acolo nu trebuie să ajungem. Problema cu evoluția cronică este că aceste cazuri, fiind mai puțin cunoscute de pediatri, pun atât de multe probleme de diagnostic diferențial, încât pediatrii se simt depășiți și de multe ori cazurile ajung în alte sectoare. De exemplu, o febră de origine necunoscută ajunge la infecțioase și doar ulterior la reumatolog. Pediatrul trebuie să știe că nu întotdeauna febra înseamnă infecție, poate să ascundă și altceva. De exemplu, o boală reumatică.

 

     Cum poate fi crescută conștientizarea bolilor reumatice în rândul pediatrilor?
     – Prin ceea ce facem cu SRP. Prin participarea la congrese. De exemplu, la fiecare congres de pediatrie, noi avem o secțiune de reumatologie pediatrică, unde semnalăm și discutăm cazurile mai dificile.

 

     Care sunt cele mai importante simptome reumatice pe care pediatrii nu trebuie să le scape din vedere?
     – Sigur că, dacă ai de-a face cu o tumefiere articulară, după ce ai exclus o eventuală cauză chirurgicală, te gândești că ar putea să fie artrită idiopatică juvenilă, aceasta fiind cea mai întâlnită afecțiune din sfera reumatică la copil. Alt simptom definitoriu este febra persistentă care nu cedează la antibioticele administrate empiric, pentru o infecție pe care pediatrul crede că a găsit-o. Febra mai poate să indice o anomalie hematologică sau leziuni la nivelul ficatului sau splinei, pericardită sau o boală autoimună, care te duce tot în sfera reumatologică.

 

Tratament în trepte și vaccinare completă

 

     Cine diagnostichează și cine tratează pacientul pediatric cu boli reumatice?
     – Uneori îl diagnostichează pediatrul, alteori reumatologul. Iar tratamentul se face în trepte. De exemplu, banalul antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, poate fi administrat de oricine. Metotrexatul, care este treapta ulterioară în artrita idiopatică juvenilă (AIJ), poate fi administrat și de pediatru, dar injecțiile intraarticulare cu cortizon, ultima treaptă, le poate face doar reumatologul sau ortopedul. Pediatrul poate propune terapia biologică, dar aceasta trebuie certificată de un reumatolog.

 

     – În statele dezvoltate, incidența reumatismului articular acut la copii a scăzut foarte mult. Care este situația în România?
     – Noi, ca de obicei, nu avem statistici la nivel național, dar, într-adevăr, față de acum 20–25 de ani, cred că putem să ne considerăm la nivelul statelor dezvoltate. În ultimii zece ani, în clinică cel puțin, nu am mai văzut cazuri de reumatism.

 

     Care sunt cauzele acestei scăderi?
     – Sunt două: tratamentul antibiotic prompt instituit, câteodată chiar când nu este necesar, și condițiile socioeconomice, care s-au îmbunătățit în ultimul deceniu. La nivel mondial, în continuare sunt sute de mii de cazuri, dar ele sunt localizate strict în zonele cu dezvoltare economică slabă.

 

     Care sunt efectele corticoterapiei și ale imunosupresiei asupra copiilor?
     – Efectele sunt multiple. Cortizonul poate să aibă multe efecte, de la creștere în greutate, hipertensiune, hiperglicemie, amorsarea unui diabet zaharat (mai rar), până la tulburări de creștere și osteoporoză. Cortizonul are un efect spectaculos în reducerea inflamației, dar problema este că scapi foarte greu de el. Astfel, trebuie administrat pe durate scurte și doar până când poate fi asociat cu un alt medicament care să realizeze efectul pe termen lung. Restul imunosupresoarelor – azatioprina, ciclofosfamida și ciclosporina au și ele paleta lor de efecte secundare, mergând până la hepato- și nefrotoxicitate. Dar, până la urmă, și banalul ibuprofen poate să dea nefrotoxicitate. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne speriem de efectele adverse și să nu mai administrăm un medicament.

 

     Cum reacționează la aceste tratamente sistemul imunitar al copilului?
     – Copiii aceștia sunt predispuși la infecții. Așa că trebuie să aibă, obligatoriu, schema de vaccinare completă. Dacă nu au fost vaccinați înainte de tratament, atunci trebuie neapărat găsită o breșă pentru a le completa schema de vaccinare. Acest lucru se aplică inclusiv tratamentului biologic, care predispune și el la infecții. Copilul care urmează aceste tratamente trebuie controlat periodic pe toată durata tratamentului, pentru că riscul de infecții este unul real.

 

     Dintre tratamentele imunosupresoare, care este cel mai puțin agresiv?
     – Nu există unul, deși avem o paletă foarte largă de medicamente. În sfârșit, avem și noi patru tratamentele biologice, ca în țările dezvoltate, din care putem alege oricând, în funcție de patologie. Este vorba de etanercept, adalimumab, abatacept și tocilizumab. Fiecare cu indicația lui, pentru anumite forme de AIJ. Pentru moment, în țară, aceste medicamente sunt aprobate numai pentru AIJ, dar societatea de reumatologie pediatrică face eforturi să fie aprobate și pentru alte patologii reumatismale, cum este în alte țări. Oricum, este un mare progres, față de acum doi ani, când aveam doar etanerceptul, pe care îl foloseam de zece ani. Dar dacă etanerceptul nu mergea bine, înainte nu aveam ce face; îl întrerupeam și lăsam boala să progreseze. Nu aveam de ales. Acum avem.

 

Riscul bolii și riscul tratamentelor

 

     Cum monitorizăm, la copil, evoluția bolilor reumatice sub tratament? Cum știm dacă organismul răspunde bine la tratament și dacă i se administrează doza corectă?
     – Monitorizarea evoluției implică examenul clinic, de laborator (în special markerii inflamației) și uneori evaluarea imagistică (ecografie sau IRM). Obiectivele tratamentului în AIJ, de exemplu, sunt: controlul activității bolii, normalizarea funcției articulare, asigurarea unei creșteri normale, prevenirea distrugerii articulare și, în final, remisia bolii.

 

Pot avea o viață activă copiii cu AIJ? Ce fel de activități au voie să facă?
– Este de dorit ca pacienții cu AIJ, în afara perioadelor de activitate a bolii, să ducă o viață aproape normală, aceasta incluzând activități fizice diverse. Exercițiile fizice controlate (inclusiv la orele de educație fizică) vor contribui la menținerea mobilității și stabilității articulare, dar și a flexibilității și rezistenței musculare. Este adevărat: în fazele acute ale bolii, limitarea mobilității unor articulații poate ridica probleme în frecventarea regulată a activităților școlare. De asemenea, o atenție majoră va fi acordată impactului psihologic al bolii cronice asupra copilului și familiei sale. Este esențială o atitudine pozitivă, dar nu exagerat de protectivă, din partea părinților care sprijină și încurajează copilul să fie cât mai independent cu putință, în pofida bolii.

 

     Inflamația promovează malignitatea. Este crescut acest risc și la pacienții pediatrici cu boli reumatice?
     – Noi nu am observat riscul neoplazic la copil, iar studiile nu au confirmat această posibilitate, deși la adultul cu evoluție mai lungă a bolilor autoinflamatorii există un risc crescut de malignitate la o vârstă mai mică decât la populația generală. S-a speculat că tratamentul biologic ar putea să declanșeze anumite malignități, dar lucrurile nu sunt încă dovedite. Pentru a suspecta această complicație la pacienți, trebuie să avem dovezi clare. Dacă le avem, la cele mai mici semne de alarmă, tratamentul pacientului se reevaluează. În lume, la ora actuală, nu există o contraindicație a medicamentelor biologice. Niciun medicament biologic nu a fost scos din uz pentru că, de exemplu, în poliartrita reumatoidă ar crește semnificativ riscul de malignitate. Acest risc există și în populația generală. Nu vorbim de o boală care nu apare în populația generală. Vorbim de o anumită patologie la care doar riscul poate să fie mai mare.

 

     Dar riscul cardiovascular?
     – Da, riscul cardiovascular există. Iar în cadrul bolii autoimune poate să apară afectarea oricărei structuri a inimii – pericardită, miocardită, endocardită, dar și afectare vasculară. Există studii care spun că și riscul de ateroscleroză la acești pacienți este mai mare.

 

     Care sunt cele mai recente noutăți în domeniul reumatologiei pediatrice?
     – Foarte pe scurt, terapia biologică. Iar pe partea de imagistică, progresele sunt la nivel de IRM și ecografie articulară. Însă terapia biologică este cea care a schimbat radical prognosticul acestor pacienți.

 

     – În România, care sunt progresele reumatologiei pediatrice?
     – Ne-am dat seama – iar eu susțin acest lucru – că pediatrul nu mai poate să se ocupe de toate aparatele și de toate specialitățile la copil. Pediatrul ar trebui să se îndrepte spre o anumită specialitate încă după primii doi ani de rezidențiat în pediatrie. Sunt tot felul de specialități în care nu mai poți să ții pasul cu progresele medicale, începând de la investigații paraclinice și mergând până la tratamente. Noi ne-am axat deja, fiecare pe câmpul lui de acțiune, dar nu avem o pregătire suplimentară într-un domeniu decât dacă o facem noi, individual. Această pregătire nu este foarte bine atestată. În România suntem destul de puțini – șapte-opt medici care se ocupă de aceste probleme la granița dintre pediatrie și reumatologie.

 

     Ce se întâmplă cu pacienții care nu beneficiază de consultul unui reumatolog pediatru?
     – Sunt urmăriți și tratați de reumatologii de adulți. Dar aceștia au o altă problemă – pediatria. Ei nu știu să se descurce cu copiii. Ca să vorbim de o adevărată rețea de reumatologie pediatrică, va trebui să ne extindem în acest sens.

 

     Cum vreți să dezvoltați SRP?
     – În primul rând, să ținem legătura cu reumatologii de adulți. Noi suntem prea puțini pentru a face față la o avalanșă de cazuri care oricum sunt subdiagnosticate. Incidența cazurilor nu o știe nimeni în România, deși ar trebui să existe un registru, măcar pentru pacienții cu tratament biologic. La ora actuală, din câte cunosc, în România sunt pe tratament biologic în jur de 180–200 de copii. Restul sunt cu forme care nu necesită tratament biologic, dar au o patologie reumatică care la un moment dat poate vira spre necesitatea acestui tratament. Noi estimăm că patologia reumatică în România este undeva la trei-patru mii de cazuri pediatrice. Nu e mult, dar aceste cazuri pun probleme pe termen lung, posibil pe toată viața. Ne trebuie o anumită experiență ca să le putem ține sub control. Trebuie să lărgim rețeaua de reumatologie pediatrică, să începem să pregătim specific pediatrii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe