Newsflash
Interviuri

Medicina stilului de viață sănătos

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 25 2021
Medicina stilului de viață sănătos

Anul trecut, la București a luat fiinţă Asociaţia Medicală de Prevenţie prin Stil de Viaţă Sănătos. Scopul acesteia: îmbunătăţirea stării de sănătate la nivel populaţional, prin educaţie.

Peste 60% dintre bolile cronice netransmisibile pot fi atribuite stilului de viaţă incorect. Anul trecut, două inimoase doctoriţe – Anca Hâncu și Adina Trandafir – au fondat Asociaţia Medicală de Prevenţie prin Stil de Viaţă Sănătos, cu scopul de „a reuni oameni valoroși din Sănătate pentru a organiza activităţi educaţionale care să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate la nivel populaţional”, spune dr. Anca Hâncu.

        În urmă cu două săptămâni, Consiliul știinţific al Asociaţiei s-a reunit, în variantă online, pentru a se face un bilanţ la o jumătate de an de la înfiinţare, dar și pentru a discuta programul pe acest an. Din Consiliu fac parte nume sonore ale medicinei românești, din specialităţi precum: diabetologie (prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Maria Moţa), endocrinologie (conf. dr. Diana Păun), gastroenterologie (prof. dr. Mircea Diculescu). Printre participanţi s-au regăsit: prof. dr. Nicolae Hâncu, prof. dr. Doina Todea, prof. dr. Crina Sinescu, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Cornelia Bala și prof. dr. Sorin Ţiplica. Pentru a afla mai multe despre Asociaţie, am stat de vorbă cu dr. Anca Hâncu (foto), președinta acesteia.

anca hancu

Care este, mai exact, scopul înfiinţării acestei Asociaţii?

Am creat această structură pentru a putea desfășura activităţi educaţionale prin care să reușim să facem cunoscute principiile de bază ale nutriţiei, activităţii fizice, somnului, menţinerii statusului de nefumător, evitării consumului de substanţe, moderaţiei în alcool, integrate în principiile echilibrului emoţional. Este nevoie de informaţie din surse știinţifice actualizate atât pentru medici, cât mai ales la nivel populaţional. Practic, am început să construim pentru un vis, acela de a face ca stilul de viaţă sănătos să devină o regulă, nu o excepţie. Am încredere că prin entuziasm și cu pasiune vom mobiliza oameni valoroși care cred, ca și mine, că un stil de viaţă echilibrat aduce sănătate, previne boala și ajută chiar la remisia acesteia.

Acum două săptămâni aţi organizat o reuniune a Consiliului știinţific. Care a fost obiectivul acelei întâlniri?

A fost un moment de bilanţ, împlinindu-se jumătate de an de acţiuni. Am trecut în revistă cele șase evenimente online pe care le-am organizat până acum, cu aproape 5.000 de participanţi înscriși. Au fost manifestări în cadrul cărora s-a discutat mult despre nutriţie, s-au prezentat ghidul american de nutriţie din decembrie 2020, ghidul OMS pentru activitate fizică, dar și informaţii noi despre legătura dintre privarea de somn și insulinorezistenţă, despre efectele nocive ale fumatului. O sesiune deosebită a fost cea despre prevenţia primordială, moderată de conf. dr. Diana Păun și prof. dr. Maria Moţa, în cadrul căreia s-au dezbătut aspecte legate de măsurile care ar trebui implementate la nivel populaţional. S-a prezentat și ediţia în limba engleză a cărţii „Lifestyle medicine, prevention and treatment” coordonată de mine împreună cu dr. Ioan Hanes și prof. dr. Florin Mihălţan. Cartea este pregătită pentru a fi lansată sub formă de e-book pe site-ul European lifestyle medicine Organisation – ELMO.

Ce mai urmează anul acesta?

În 16 septembrie este programat evenimentul „Interconexiuni somnologie, nutriţie, psihiatrie și psihologie”, care va fi moderat de prof. dr. Doina Todea și de profesorul Daniel David, rectorul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta din urmă este și autorul celebrei cărţi „Psihologia poporului român”. Apoi, ediţia a doua a evenimentului „Medicina stilului de viaţă și bolile cronice”, programată pentru 21 octombrie.

Când vorbim despre prevenţie trebuie să luăm în calcul și alte specialităţi medicale. Colaboraţi cu alte societăţi profesionale în acest demers?

Da, Societatea Română de Pneumologie este unul dintre parteneri, de exemplu. De asemenea, Fundaţia Inimii. Am avut onoarea să-l avem la meetingul din 11 iunie și pe prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundaţiei, care ne-a prezentat un proiect european câștigat după mulţi ani de eforturi pentru prevenţia bolilor cardiovasculare, dar și planurile de cooperare pentru a face medicina stilului de viaţă mai activă în România. Din partea ELMO, dr. Ioan Hanes a anunţat numirea mea în poziţia de Country representative ELMO. Nu în ultimul rând, se va naște o colaborare între Federaţia Română de Diabet și ELMO, cele două Societăţi invitându-se reciproc la sesiuni comune în cadrul congreselor ce vor avea loc în noiembrie.

Cum priviţi această nouă poziţie?

Este o mare onoare, dar și o motivaţie în plus pentru mine. Voi face în așa fel încât principiile medicinei stilului de viaţă să fie cunoscute, dar mai ales aplicate în România, iar noi medicii să fim tot mai mult modele atât pentru pacienţii noștri, cât și pentru comunitate. Să facem în așa fel încât oamenii să creadă mai mult în părerea avizată a medicului, să creadă în sănătate, învăţând să o păstreze prin ceea ce fac zi de zi. Mă bucur că entuziasmul meu a devenit european.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe