Newsflash
Interviuri

Fondatoarele „Dăruiește Viață”: 2020 ne-a arătat că ne putem reinventa

de Florentina Ionescu - dec. 30 2020
Fondatoarele „Dăruiește Viață”: 2020 ne-a arătat că ne putem reinventa

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației „Dăruiește Viață”, ne-au răspuns la câteva întrebări pe final de an, trăgând linie și explicând ce au învățat în această perioadă marcată de pandemia de COVID-19.

Un lucru deosebit pe care l-a adus acest an a fost faptul că Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu au primit distincția „Person of the Year – Romania” la ediția din 2020 a „E! People’s Choice Awards”. Despre acest premiu Carmen Uscatu spune că le-a învățat să se oprească din munca lor pentru o clipă și se bucure că încrederea oamenilor în ele este răsplătită, recunoscută.

Carmen U & Oana Gh_credit foro_Cornel Brad (2)
Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu. Credit foto: Cornel Brad

 

V-ar putea interesa și: Fondatoarele „Dăruiește Viață”, desemnate „Person of the Year – Romania”

Privind înapoi către tot ce a însemnat anul 2020 pentru dv., în pandemie, care a fost cel mai bun lucru care vi s-a întâmplat în 2020?

Carmen Uscatu: Anul 2020 ne-a făcut să înțelegem mai bine sau să ne reamintim forța lui „ÎMPREUNĂ”. E un an care, dincolo de limitări, ne-a arătat că oamenii sunt buni, că în situații de criză se unesc pentru un bine comun. 2020 ne-a arătat că în viață nu deținem controlul prea multor lucruri, ne-a arătat cât de vulnerabili suntem, dar ne-a arătat că ne putem reinventa. Îmi doresc ca pandemia să ne facă să vedem cât de important e fiecare dintre noi pentru celălalt. Să porți mască înseamnă să ai grijă față de celălalt pentru că ai înțeles că doar așa îți va fi și ție bine la final. În anul 2020, la începutul pandemiei, când ne-am trezit cu niște cadre medicale care nu se puteau apăra de virus pentru că le lipseau măștile și dezinfectanții, cu niște spitale fără circuite medicale și deci fără posibilitatea de a ajuta în același timp pacienți ne-COVID și pacienți cu COVID, noi, la Dăruiește Viață, am strâns într-o lună și jumătate peste 4 milioane de euro și am trimis echipamente de protecție și alte echipamente medicale în peste 140 de spitale. Am construit în mai puțin de 2 luni un adevărat spital modular, Spitalul Modular 1 Elias, dând astfel posibilitatea acestui Spitalului Elias să trateze în continuare pacienți ne-COVID.

O reacție rapidă la criza provocată de COVID-19

Care a fost cea mai mare provocare a anului 2020 în activitatea pe care o desfășurați?

Oana Gheorghiu: Cea mai mare provocare în acest an atât de diferit de tot ce am trăit până acum a fost să reușim să ne adaptăm situației și să avem o reacție rapidă la criza COVID-19, pentru care sistemul nostru de sănătate nu era (și încă nu este) deloc pregătit și, în același timp, să ne continuăm proiectul de construire a Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă - #NoiFacemUnSpital.

Carmen U & Oana Gh_credit foro_Cornel Brad (3)
Credit foto: Cornel Brad

 

Asociația Dăruieşte Viață construieşte din donaţii primul spital de oncologie pediatrică din ţară. Cum a decurs anul acesta strângerea donațiilor?

Carmen Uscatu: Un an cu multe provocări, din care cea mai mică provocare a fost strângerea de fonduri. Donatorii noștri au înțeles că pandemia nu a făcut să se oprească lumea în loc. Oamenii s-au purtat absolut firesc și au continuat să doneze. Anul acesta am atins suma de 10 milioane de euro din campania de SMS. Multe companii ne-au rămas alături și altele noi ni s-au alăturat.

Tendința oamenilor din sistemul sanitar a fost de a cosmetiza situația

Care a fost lucrul care v-a marcat cel mai profund în acest an de pandemie?

Oana Gheorghiu: Am fost marcate de reacția de încredere a peste 250.000 de oameni, care în doar câteva săptămâni ne-au ajutat să construim un spital modular de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave de COVID-19. Nu e puțin lucru să știi că în acțiunile pe care Dăruiește Viață le desfășoară sunt implicați atât de mulți donatori. Ne-a marcat însă, de data asta într-un mod mai puțin plăcut, tendința încă atât de nocivă, a multor oameni din sistemul sanitar de a cosmetiza situația și de a se amăgi singuri, încercând să ne amăgească pe noi cu bine cunoscutul slogan „Avem de toate”. Ne dorim tare mult ca, după ce pandemia asta va trece, să avem curajul și determinarea de a da cărțile pe față și de a recunoaște unde suntem.

Carmen U&Oana O_credits_Andreea Macri(6)
Credit foto: Andreea Macri

 

În ce stadiu vă aflați acum cu proiectul #NoiFacemUnSpital, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă?

Carmen Uscatu: Așa cum îi spune și numele acesta complicat, proiectul e unul complex. Am pornit în 2015 de la ideea de a renova secția de oncologie de 30 de paturi și am ajuns să facem un spital cu secție de radioterapie (prima din România dedicată copiilor bolnavi de cancer, dar în care vor fi tratați și adulți, pentru că vor exista două aparate), secție de oncologie, secție de hemato-oncologie cu cinci camere sterile, secție de chirurgie, secție de neurochirurgie, bloc operator cu cinci săli de operații și o secție de terapie intensivă cu camere individuale. În această clădire se vor trata pacienți la finalului anului 2021. În 2019 am decis extinderea proiectului existent cu încă o clădire, în care să mutăm toate specialitățile spitalului Marie Curie, iar clădirea veche să o consolidăm și să creăm spații administrative, de cazare pentru părinți și copii care nu au nevoie de internare continuă, spații de învățare, cantină etc. Vrem să creăm un campus medical în care să existe pentru prima dată studii medicale, cercetare, training continuu pentru personalul medical. La acest moment lucrăm la master-planul acestui proiect extins cu specialiști din străinătate, pentru că ne dorim să avem la bază un proiect medical prin care pacientul să fie în centrul îngrijirii medicale, așa cum declarăm, dar nu avem decât pe hârtie în România.

Care au fost aliații dv. cei mai prețioși în acest an atât de dificil?

Oana Gheorghiu: Aliații noștri cei mai de preț sunt oamenii. Oamenii care au fost alături de noi încă de la început - Paula Herlo, Alex Dima și Tudor Chirilă, oamenii care donează, oamenii din companii care decid să ne susțină proiectul. Aliați ne sunt chiar și cei care se uită uneori cu ochi critic, pentru că ne determină să vrem să facem lucrurile mai bine, să comunicăm mai mult din munca noastră, să fim cât mai deschise și mai transparente cu felul în care derulăm proiectele.

Fiecare experiență este folositoare

Ce ați dori să ștergeți cu buretele din anul 2020, un lucru care v-a afectat negativ demersurile în construirea acestui spital de oncologie pediatrică?

Carmen Uscatu: Întotdeauna e vorba de oameni, nu de lucruri. Până la urmă, cum sunt lucrurile de oameni depinde. Nimic n-aș vrea să șterg cu buretele, fiecare experiență e folositoare. Ce mi-aș fi dorit eu să nu se fi întâmplat, dar nu e vorba de acest an, ci de toți anii în care am încercat să construim o democrație, ar fi să nu fi ajuns să exportăm medici, să nu fi ajuns să fim așa suspicioși unii cu alții, să nu ne fi pierdut speranța. Toate astea, pentru a fi reparate, au nevoie de timp. Timpul e cel care ne e dușman nouă: am vrea mai repede și mai bine. Spitalul acesta sperăm să fie începutul binelui în România: medicii să se întoarcă, oamenii să își recapete speranța și să creadă în ei și în semenii lor care fac bine.

Cum definiți dv. ideea de spital, la nivelul anului 2020, în România?

Oana Gheorghiu: Cred că pentru aproape orice român spital înseamnă angoasă. Ori acest lucru nu e normal. Au trecut 30 de ani de la revoluție și noi nu am reușit să aducem sistemul de sănătate în secolul 21... Pare chiar că pe alocuri e în secolul 19. E sistemul cel mai văduvit de investiții, de progres, de reformă și culmea, de empatie. În spitalele noastre ești adesea certat, umilit, tratat precum un cetățean de mâna a doua, iar asta pare a fi, din păcate, o stare de fapt acceptată de ambele părți: sistem și pacient. Sperăm că Spitalul pe care noi, toți, îl construim să seteze un alt standard și să fie începutul unei schimbări fundamentale în sistemul de sănătate. Știm însă că asta nu se va petrece peste noapte, că depinde de fiecare dintre noi viteza cu care vom vedea rezultatele schimbării.

Cine va lucra în acest spațiu dedicat oncologiei pediatrice? Ce fel de profesioniști vă doriți să lucreze aici?

Carmen Uscatu: E o întrebare pe care ne-o punem și noi de mulți ani. Și la care căutăm soluții astăzi printr-o campanie prin care încercăm să-i aducem pe specialiști acasă: medici oncologi, medici radioterapeuți, fizicieni medicali, tehnicieni de radioterapie, asistente medicale. Să-i aducem din străinătate în cel mai modern și echipat spital de copii din Sud-Estul Europei. Să-i aducem din străinătate, unde au practicat o medicină în care sintagma „Merge și așa” nu și-a mai găsit loc. „Merge și așa” însemnând: fără medicamente asigurate în mod constant, fără protocoale, fără tumor board, fără toate echipamentele necesare, fără psihologi, fără terapia durerii, fără paliație. Sperăm, de asemenea, să vină să lucreze în acest spital și cei mai buni rezidenți. Pentru că vom încheia parteneriate cu cele mai bune spitale din străinătate, ca să asigurăm training continuu, să facem studii clinice și cercetare. Să fim în rând cu lumea civilizată. De asemenea, la spitalul Marie Curie, în curtea căruia construim, există un nucleu de oameni care s-au îngrijit până acum de copiii cu afecțiuni oncologice așa cum au știut mai bine. Și o vor face și mai bine când mediul și suportul oferit de condiții, protocoale, îi va ajuta și nu le va mai fi potrivnic.

Click pe butonul „Galerie”!

Galerie imagini (6)

Ce mesaj le-ați transmite românilor care vor să dea o mână de ajutor în pandemie, în ridicarea spitalului oncologic pentru copii?

Oana Gheorghiu: Îi rugăm pe oameni să ne rămână alături, pentru că dincolo de donațiile pe care le pot face pe platforma noastră daruiesteviata.ro sau prin SMS (textul SPITAL la 8864), încrederea lor este energia de care avem nevoie pentru a face față oricărei provocări. Suntem cu toții muritori, nu știm ce ne aduce ziua de mâine, dar azi, dacă suntem sănătoși ne putem gândi la cei mai puțin norocoși decât noi.

Standarde de viitor

Amândouă împărțiți trofeul onorific Person of the Year Romania la Peoples Choice Awards. Ce a însemnat pentru dv. acest premiu?

Carmen Uscatu: Ne-am entuziasmat când cei din jurul nostru s-au entuziasmat. Ne-am oprit puțin și ne-am bucurat. Cred că asta ar trebui să ne învețe premiile: să ne oprim din munca noastră pentru o clipă și să ne bucurăm că încrederea oamenilor în noi e răsplătită, e recunoscută. Că proiectul acesta, #NoiFacemUnSpital, a devenit unul internațional. Înseamnă că standardele noastre sunt cele care trebuie. Ele nu sunt înțepenite în trecut, așa cum ne-am obișnuit mereu să vedem, sunt niște standarde de viitor. Suntem cu fața la ce are lumea asta largă mai bun și lumea se uită la noi cu admirație. Noi, ca români, ne-am obișnuit să ne fie recunoscute meritele când plecăm în străinătate. Acest proiect recunoaște meritele celor care au rămas. Ceea ce nu e puțin lucru. Și pentru asta vreau să mulțumesc celor care au crezut în noi, au crezut în ei, ca noi să putem spune astăzi: #NoiFacemUnSpital.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe