Newsflash
Interviuri

Dr. Ion-Gheorghe Petrovai: „Inovația în sănătate este multidisciplinară”

de Florentina Ionescu - iul. 3 2020
Dr. Ion-Gheorghe Petrovai: „Inovația în sănătate este multidisciplinară”

La începutul săptămânii, am primit vestea că un startup românesc care ajută persoanele nevăzătoare să se deplaseze a fost admis în Headstart, un program accelerator la nivel european în domeniul sănătății.

În acest context, am stat de vorbă cu dr. Ion-Gheorghe Petrovai (foto), director de proiect al EIT Health RIS Hub la FreshBlood HealthTech. Acesta ne-a explicat ce înseamnă, de fapt, un program accelerator și de ce țara noastră are nevoie de startup-uri în domeniul sănătății și, mai ales, de ideile tinerilor și studenților care vor să ajute sistemul de sănătate.

În plus, spune el, tinerii ar trebui încurajați să aplice pentru a obține aceste granturi competitive, pentru a crea proiecte care să inoveze în domeniul sănătății.

Dr_Ion_Gheorghe_Petrovai
Dr. Ion Gheorghe Petrovai

EIT Health, explică interlocutorul meu, este o entitate europeană care susține inovația în sănătate.

„Este o organizație colaborativă internațională, are peste 150 de membri și are programe pentru inovatori în zona de sănătate, fie că vorbim despre persoane fizice, fie că vorbim despre startup-uri sau chiar consorții”, arată dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

V-ar putea interesa și: Proiect românesc care ajută nevăzătorii, admis într-un program european

Interlocutorul meu este manager de proiect la FreshBlood, care este o entitate românească, după cum îmi explică el, care a plecat la drum în urmă cu cinci ani și care și-a propus să susțină inovatorii din sănătate din România. Inițial, amintește el, compania a pornit din zona de startup-uri, iar în prezent susține mai multe organizații care au proiecte în zona de inovație în sănătate.

„Headstart este unul dintre programele EIT Health, iar în România, EIT Health este reprezentată de FreshBlood. Aceasta este legătura între noi și ei. Programele respective (de sub umbrela EIT Health – n. red.) își propun să ajute proiecte sau startup-uri să evolueze, adică să treacă de la o etapă incipientă către o etapă mai avansată”, a declarat dr. Ion-Gheorghe Petrovai pentru Viața Medicală.

Potrivit acestuia, inovația în sănătate este un domeniu complex, care durează mult timp, în care este nevoie de resurse, de sprijin, iar EIT Health oferă astfel de competiții.

„Practic, sunt competiții în care poți să intri cu proiectul tău, și dacă ești selecționat, primești sprijin în funcție de tipul de program în care ai aplicat”, a adăugat reprezentantul FreshBlood.

Recent, Headstart (unul dintre programele EIT Health) și-a desemnat semifinaliștii din acest an, iar pe lista lor s-a aflat și un startup românesc, intitulat „.lumen” (cuvântul se pronunță „dot lumen”). Despre acesta, dr. Ion-Gheorghe Petrovai spune că „este un startup care vine pe piață cu un device care își propune să îi ajute pe nevăzători să se descurce mai bine, să navigheze practic în context”.

startup inovatie sanatate petrovai

În comunicatul remis redacției zilele trecute se preciza că „.lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid”.

Un „incubator” pentru ideile tinerilor

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un program accelerator așa cum este EIT Health, pentru accelerarea proiectelor în domeniul sănătății, l-am rugat pe dr. Ion-Gheorghe Petrovai să ne explice acest concept:

„Partea aceasta de accelerare vine din lumea IT. Poate că cititorii dv. sunt familiarizați cu conceptul de incubare, în sensul că pui oamenii într-un loc și îi ajuți să crească. Sunt (proiecte) foarte similare cu incubarea ouălor: trebuie să le creezi anumite condiții și, așa cum din ouă ies pui, din proiecte pot să iasă startup-uri și afaceri și produse de succes. În ultimii 10-15 ani, chiar 20 de ani, pentru aceste proiecte se vorbește mai ales de o parte de accelerare. Adică în momentul în care ești într-un stadiu al proiectului – ai un produs care poate fi testat – e foarte important să poți să progresezi rapid, pentru că altfel durează foarte mult timp. Mai ales în domeniul sănătății, lucrurile se bazează mult pe încredere și pe colaborări, iar acestea sunt greu de obținut dacă nu te cunoaște lumea”.

De exemplu, o echipă de tineri aplică pentru un astfel de program de accelerare, iar cei care organizează programul le vor spune tinerilor cu cine trebuie să vorbească mai departe, le vor da resurse, de obicei și bani, însă resursa financiară este „doar un instrument”, spune interlocutorul meu.

El subliniază că cele mai importante instrumente sunt conexiunile și orizontul diferit în momentul în care echipa vrea să dezvolte un produs. În următoarele luni, echipa poate să se concentreze pe dezvoltarea rapidă a unei etape din proiectul respectiv din domeniul sănătății.

„Un proiect, în medie, în domeniul sănătății poate să dureze între trei și cinci ani, asta ca să fim optimiști. Dar dacă intri într-o perioadă de accelerare, în acele șase luni poți să faci progresul dintr-un an de zile sau dintr-un an și jumătate. Ceea ce evident că ajută foarte mult proiectul să ajungă mai repede în piață”, a punctat , directorul de proiect al EIT Health RIS Hub.

Proiecte prezentate la nivel european

În opinia interlocutorului meu, inovația înseamnă, în primul rând, rezolvarea mai bună a unor probleme, iar un startup, așa cum este .lumen (care ajută persoanele nevăzătoare) poate fi o soluție pentru unele dintre problemele sistemului de sănătate românesc.

Dr. Ion-Gheorghe Petrovai mai arată un alt lucru important: dacă, de exemplu, un produs creat de români este prezentat și expus la nivel european, el ar putea fi apoi un produs utilizat și în alte țări, „ceea ce înseamnă că tehnologia românească, cu knowhow-ul românesc, ar putea să fie vândută în alte piețe și să aducă bani în România. Inovația înseamnă, de fapt, business creat pe baza ei, pentru că dacă inovezi și (produsul n. red.) nu este folosit, practic rămâne mai degrabă o curiozitate decât o inovație”.

Pe tinerii români care au idei în domeniul inovării în sănătate, proiectul EIT Health îi ajută scoțându-i din anonimat, explică dr. Ion-Gheorghe Petrovai: ei vor fi expuși la nivel european către toți membrii rețelei EIT Health și, în acest mod, vor putea chiar să dezvolte colaborări cu membrii rețelei. Totodată, spune el, este vorba și de finanțare pentru aceste proiecte care se nasc și care sunt accelerate prin intermediul granturilor primite de echipe: „Primești acești bani și poți să accesezi anumite resurse, poți să dezvolți anumite părți ale proiectului”.

Ideea de un milion de dolari nu se ține în sertar

În finalul discuției noastre, dr. Ion-Gheorghe Petrovai a dorit să transmită un mesaj către studenții și tinerii absolvenți de facultăți – atât către cei de la medicină și farmacie, cât și către cei din alte domenii – care au o idee pe care ar dori să o pună în valoare:

„Cred că ideile sunt valoroase în măsura în care sunt comunicate sau testate. Adică o idee de un milion de dolari într-un sertar sau în minte, de fapt, nu valorează nimic. Trăim de foarte mult sub impresia asta «Mamă, am o idee! Să nu mi-o fure cineva!». Dar dacă nu faci nimic cu ea, de fapt o devalorizezi tu”.

Un alt aspect pe care l-a amintit medicul citat și pe care ar trebui să îl rețină tinerii este că există locuri în care acești își pot dezvolta ideea, pot să își găsească colaboratori cu care să dezvolte mai departe acea idee.

„Inovația în sănătate este foarte multidisciplinară. Doar un doctor nu-i suficient! Trebuie și un om care să fie în zona de IT, trebuie să fie un om în zona de business, ideal ar fi să existe și un om care este în zona de design. Acestea sunt principii deja testate și dezvoltate în ultimii 20 de ani. Nu vorbim despre lucruri care sunt de ieri, de alaltăieri. În plus, poți să fii sprijinit de către universitatea ta, poți să fii sprijinit de organizații care colaborează cu universitățile, cum ar fi Innovation Labs sau cum ar fi FreshBlood”, a mai spus dr. Ion-Gheorghe Petrovai despre oportunitățile multe care există în prezent, amintind că EIT Health are școli de vară care se desfășoară în mediul online, din cauza contextului epidemiologic actual.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com, PR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe