31 de echipe s-au calificat recent în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2025 în urma unui hackathon care a avut loc la București.
Weekendul trecut, Hackathonul Innovation Labs, unul dintre cele mai așteptate evenimente din ecosistemul antreprenorial și de tehnologie din București, a adus laolaltă pasionații de inovație la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București.
La fel ca în fiecare an, acest eveniment-concurs de 30 de ore a marcat startul oficial al noii ediții a programului Innovation Labs. La concurs au participat echipe din București, Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș, și nu numai.
În urma Hackathonului din București, 31 de echipe de startupuri tehnice s-au calificat în programul de mentorat de 10 săptămâni. Programul de mentorat este coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel national.
Hackathonul din București a atras 281 de participanți și 93 de echipe înscrise. Membrii ecosistemului de inovare au avut șansa să descopere ideile inovatoare ale celor 82 de echipe admise.
Fiecare echipă a propus soluții menite să abordeze provocări reale din diverse sectoare de business, cu impact atât la nivel național, cât și global. Ideile prezentate la Hackathonul din București de cele 82 de echipe admise s-au aliniat cu una dintre verticalele de business propuse de program, printre care și Digital Health (sănătatea digitală).
Hackathoanele Innovation Labs declanșează un proces energic de explorare, dezvoltare și creare de produse, aducând împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie și lideri din ecosistemul antreprenorial românesc.
Sâmbătă, 8 martie, 82 de echipe promițătoare și-au expus ideile de business într-o prezentare de un minut. Pe baza voturilor juriului și a publicului, cele 53 de echipe cu cel mai mare potențial au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid în cadrul Hackathonului. În cursul după-amiezii de sâmbătă și a nopții care a urmat, aceste echipe au lucrat intens pentru a-și perfecționa prototipurile, sub îndrumarea mentorilor.
Duminică, 9 martie, echipele și-au prezentat versiunea îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de afaceri în fața juriului și a publicului. Prezentarea a inclus o demonstrație tehnică și de business, urmând un „elevator pitch” de două minute și o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Juriul, format din reprezentanți prestigioși ai ecosistemului inovării tehnologice din România, a avut sarcina dificilă de a selecta cele mai promițătoare 31 de echipe și prototipuri care au început de ieri programul de dezvoltare și mentorat de aproape trei luni.
Pe 26 mai, în cadrul Startups’ Fair și al finalei Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta progresul în fața partenerilor Innovation Labs, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg. Echipele și produsele cele mai convingătoare urmează să fie apreciate prin premiile Innovation Labs.
Din vara lui 2025, după încheierea programului, echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului, al partenerilor și al susținătorilor programului, devenind parte din numeroasa comunitate de alumni a Innovation Labs.
Iată o parte din echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2025 din București, pe zone corelate cu Digital Health:
Bloomora (categoria start-up) – Bloomora revoluționează sănătatea mintală printr-o platformă ce utilizează Inteligența Artificială. Prin journaling asistat de Inteligența Artificială, utilizatorii își pot exprima gândurile, pot primi interpretări și sugestii pentru a identifica problemele de bază și se pot angaja într-un proces continuu de auto-reflecție. Fără a necesita instruire suplimentară, Bloomora facilitează un echilibru între tehnologie și suport terapeutic. Sistemul său inteligent recomandă terapia profesională atunci când este necesar, iar terapeuții pot integra aplicația ca instrument complementar pentru auto-reflecție.
Donorium (categoria scale-up) – Donorium este o aplicație mobilă inovatoare care simplifică procesul de donare de sânge, conectând donatorii cu băncile de sânge printr-un sistem gamificat. Aplicația permite gestionarea programărilor și a istoricului donațiilor, oferind utilizatorilor recomandări bazate pe Inteligență Artificială. Organizatorii beneficiază, de asemenea, de un dashboard web pentru monitorizare și coordonare. Modelul de venit se bazează pe licențiere, sponsorizări și donații. Pe termen mediu și lung, Donorium își propune extinderea la nivel global pentru a susține nevoia continuă de donare de sânge.
Eldie (categoria scale-up) – Eldie este o aplicație mobilă specializată în jocuri cognitive pentru seniori, oferind o metodă non-invazivă de a urmări sănătatea mintală a vârstnicilor. Utilizând algoritmi de Inteligență Artificială și jocuri proiectate științific, aplicația analizează comportamentul utilizatorilor și calculează scoruri relevante pentru evaluarea stării lor cognitive. Eldie se diferențiază prin abordarea dublă: oferă atât divertisment adaptat vârstei, cât și un sistem de monitorizare a sănătății mintale, permițând intervenții timpurii în cazul identificării unor schimbări semnificative.
MindFood AI (categoria scale-up) – MindFood AI este o aplicație mobilă dedicată analizei nutriționale prin fotografierea meselor. Aplicația utilizează Inteligența Artificială și tehnologii de recunoaștere vizuală pentru a analiza fotografiile alimentelor, calculând automat nutrienții și caloriile, și implementează elemente de gamificare pentru a menține utilizatorii motivați. În comparație cu aplicațiile tradiționale de urmărire a alimentației, MindFood AI se diferențiază prin abordarea bazată pe fotografii și prin sistemul integrat de suport comunitar.
Pe 22 și 23 martie 2025 vor fi organizate alte trei Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face accesând următoarele linkuri:
Se pot înscrie și echipe din alte orașe decât cele în care vor avea loc propriu-zis Hackathoanele. Tinerii care doresc să participe, dar nu au o idee de proiect, pot consulta Open Challenges propuse de partenerii programului, care sunt în continuare disponibile și pe site-ul oficial Innovation Labs.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe