Newsflash
Interviuri

Dr. Daciana Toma, despre pacienții cu DZ în context COVID-19: „Orice complicație care apare este greu de gestionat”

de Florentina Ionescu - apr. 23 2020
Dr. Daciana Toma, despre pacienții cu DZ în context COVID-19: „Orice complicație care apare este greu de gestionat”

Despre pacientul cu diabet zaharat în contextul pandemiei de COVID-19 în țara noastră a vorbit recent dr. Daciana Toma, într-un interviu marca MedicHub dedicat exclusiv medicilor.

Secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi coordonatorul Grupului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din cadrul SNMF, dr. Daciana Toma a atras atenția că, de cele mai multe ori, pacienții diabetici nu au doar DZ, ci și alte afecțiuni asociate, iar riscurile în cazul lor ar putea fi grupate în riscuri medicale și riscuri nemedicale.

daciana toma interviu

Principalele riscuri medicale ar fi, subliniază medicul, întreruperea medicației din cauza lipsei anumitor medicamente de pe piață sau din cauza accesului dificil la rețetă, situația în care medicii nu au scrisori medicale pentru medicația pe care o urmează pacientul cu DZ (iar din acest motiv, accesul la medicul diabetolog ar putea fi dificil). Desigur, spune aceasta, există și alte probleme cu care se confruntă acești pacienți în contextul pandemiei de COVID-19.

„Dificultățile pe care le-am identificat în practică pentru acești pacienți sunt cele legate de asigurarea continuității medicației, de evaluare în contextul monitorizării bolii de bază și a comorbidităților și, desigur, marea îngrijorare – și a noastră, ca medici de familie, și a pacienților – este legată de accesul la servicii specializate în cazul decompensării, indiferent că vorbim de diabet sau de celelalte afecțiuni pe care le are pacientul”, a declarat dr. Daciana Toma în cadrul interviului de pe platforma www.medichub.ro.

Totodată, medicul citat a precizat că, în primul rând, pacientul cu DZ trebuie să respecte recomandările legate de prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2:

„Acest lucru este de bază, e esențial pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru pacienții cu diabet. Nu neapărat crește riscul de a face o infecție cu SARS-CoV-2 la pacientul cu diabet, dar dacă el a făcut-o, riscul de a avea o formă severă de boală este cam de două-trei ori mai mare decât la restul pacienților”.

Nu în ultimul rând, secretarul SNMF a enumerat mai multe aspecte pe care trebuie să le respecte pacienții cu diabet zaharat, când este vorba despre managementul bolii:

  • Este absolut esențial ca acești pacienți să își îngrijească cu sfințenie boala de bază (DZ),
  • Să respecte toate recomandările medicale legate de administrarea medicației, de automonitorizarea diabetului zaharat,
  • Este esențial ca pacienții să aibă un control bun al tensiunii arteriale, al glicemiei, al patologiei respiratorii (dacă au o astfel de boală),
  • Este esențială automonitorizarea – nu doar a glicemiei, ci este important ca pacientul să își măsoare tensiunea arterială.

Autoîngrijirea trebuie să fie făcută temeinic și cu minuțiozitate pentru că orice complicație care apare este greu de gestionat în această perioadă. Ce mai recomandăm pacienților noștri este că e important să anunțe telefonic medicul legat de orice modificare care apare în starea lor de sănătate, indiferent de semnele sau simptomele pe care le identifică – fie că vorbim de o durere abdominală, de strănut, de o durere de picior. Nu este cazul să lăsăm lucrurile să se agraveze. Este foarte important ca pacientul să sune medicul de familie și să îi relateze ceea ce se întâmplă și împreună să decidă ce este de făcut”, a conchis dr. Daciana Toma.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe