Newsflash
Internaționale

Ziua Mondială a Sănătății are ca temă în 2022 „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră”

de Florentina Ionescu - apr. 6 2022
Ziua Mondială a Sănătății are ca temă în 2022 „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră”

Anual, la 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătății. Tema de anul acesta a campaniei este „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră” („Our planet, our health”).

În contextul în care încă ne confruntăm cu pandemia de COVID-19, cu o planetă poluată și cu boli tot mai răspândite precum cancerul, astmul, bolile de inimă, de Ziua Mondială a Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății își va îndrepta atenția la nivel global asupra acțiunilor urgente care sunt necesare pentru a menține planeta și locuitorii săi sănătoși, se arată pe site-ul OMS. 

Experți în evoluția climei: orașul viitorului va fi compact, verde și fără mașini 

ziua mondiala a sanatatii 2022

OMS estimează că mai bine de 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, sunt din cauza cauzelor ce țin de mediul înconjurător – cauze care ar putea fi evitate. Printre acestea se află criza climatică, factor care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa omenirii. Cliza dată de schimbările climatice este, totodată, o criză în domeniul Sănătății, arată OMS, pentru a marca mesajul transmis de reprezentanții săi de Ziua Mondială a Sănătății.

„Deciziile noastre politice, sociale și economice influențează criza de la nivelul climei și criza din sfera sănătății. Peste 90% dintre oameni respiră un aer nesănătos, ce rezultă din arderea combustibililor fosili. O lume care este în proces de încălzire se confruntă cu bolile transmise de țânțari mai rapide și la o scară mai mare decât orice alt moment din trecut”, se arată într-un comunicat al OMS.

Experții OMS amintesc de fenomene meteorologice extreme, de degradarea pământului și de poluare și de plasticul care se găsește pe fundul celor mai adânci oceane, pe vârfurile celor mai înalți munți și care au pătruns în lanțul nostru trofic.

Semnificația zilei 

Ziua Mondială a Sănătății este celebrată în fiecare an la 7 aprilie pentru a comemora aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății în anul 1948, arată PAHO (Pan American Health Organization).

În fiecare an, pentru data de 7 aprilie se alege o temă care subliniază o zonă ce reprezintă un motiv de îngrijorare cu prioritate pentru OMS. În fața actualei pandemii, cu o planetă din ce în ce mai poluată și cu o incidență în creștere a bolilor, tema pentru Ziua Mondială a Sănătății dinn 2022 este „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră”.

Poluarea aerului, apa contaminată, riscurile asociate cu anumite substanțe chimice periculoase și impactul nevativ al schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre cele mai mari amenințări din mediul înconjurător la adresa sănătății publice din regiunea pan-americană.

Tema de anul acesta, arată PAHO, „Planeta Noastră, Sănătatea Noastră” ar trebui să fie un puternic factor ce ne reamintește că rezolvarea multora dintre aceste probleme se află dincolo de sfera de activitate a sectorului de Sănătate și, în consecință, un răspuns eficient va necesita abordări care implică în totalitate guvernele și societățile fiecărei țări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe