Newsflash
Internaționale

Studiu COVID-19: Numărul deceselor prin embolie pulmonară a crescut

de Dorina Novac - iul. 1 2020
Studiu COVID-19: Numărul deceselor prin embolie pulmonară a crescut

Stopul cardiac, survenit în afara spitalului, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, ar putea fi cauzat de embolie pulmonară masivă, sugerează o echipă de cercetători din Franța.

Cercetătorii francezi de la Institutul Medico-Legal din Paris, de la secția de radiologie a spitalului Sainte-Anne și de la departamentul de anestezie-reanimare a spitalelor Saint-Louis AP-HP și Lariboisière au emis o ipoteză, conform căreia stopul cardiac survenit în afara spitalului ar putea fi cauzat de embolie pulmonară masivă, scrie francais.medscape.com.

decese embolie pulmonara
Sursă imagine: Pixabay

 

Potrivit sursei citate, o cercetare privind pacienții care au murit subit, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, arată că numărul deceselor de embolie pulmonară s-a înmulțit cu 3,2 față de raportul din anul 2019, conform unui studiu francez, ale cărui rezultate au fost publicate în l’European Journal of Heart Failure.

Prima constatare a cercetătorilor: între 23 martie și 7 aprilie 2020, în perioada de apogeu a epidemiei de COVID-19 în regiunea pariziană, Institutul Medico-Legal din Paris a primit un număr anormal de mare de cadavre: 86 față de 334 pentru anul 2019. Dintre acestea, 68 (79%) au fost considerate ca fiind decese inexplicabile.

Pentru a înțelege mai bine cauza acestei creșteri semnificative a numărului de decese neexplicate și legătura lor cu COVID-19, medicii legiști au chemat radiologii de la Spitalul Saint Anne să efectueze o scanare CT a întregului corp.

Autorii subliniază că, la momentul studiului, era mai ușor să obții imagini decât testele RT-PCR care, din cauza numărului redus, erau rezervate pentru cei vii.

Cercetătorii mai precizează că în majoritatea deceselor subite și neexplicate, în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, persoanele decedate au avut leziuni pulmonare compatibile cu infecția SRS-CoV-2.

Mai precis, radiologii au detectat de 3,2 ori mai multe embolii pulmonare proximale în grupul de studiu. Aceștia indică faptul că, din motive tehnice, au căutat doar cea mai severă embolie pulmonară proximală, ceea ce ar putea duce la o subestimare a frecvenței reale a emboliei pulmonare.

Potrivit sursei citate, acest studiu confirmă asocierea deja observată între COVID-19 și embolie pulmonară.

De asemenea, studiul a cornfirmat că atunci când un pacient cu COVID-19 are probleme respiratorii poate fi efectuată o scanare CT.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe