Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: bolnavii COVID fumători, cu 80% mai predispuși să fie spitalizați

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 29 septembrie 2021, ora 15:13

Un studiu al Universității Oxford arată că fumătorii infectați cu SARS-CoV-2 sunt cu 80% mai predispuşi să fie spitalizați şi au o probabilitate mai mare de deces din cauza COVID-19 decât nefumătorii.

Studiul, publicat în revista Thorax, este primul de acest gen referitor la legătura dintre fumat și coronavirus care se bazează atât pe date observaţionale, cât şi pe date genetice, relatează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Până în prezent, arată experţii, au existat date contradictorii cu privire la măsura în care fumatul afectează riscul internării în spital din cauza COVID-19.

fumatori-covid

Echipa de cercetători a analizat fişele medicale, rezultatele testelor COVID, datele privind internările în spital şi certificatele de deces.

În cercetare au fost incluse 421.469 de persoane. Dintre acestea, 1.649 au fost testate pozitiv pentru COVID-19, 968 au fost internate în spital în urma îmbolnăvirii şi 444 de persoane au decedat.

Majoritatea (59%) nu fumaseră niciodată, peste o treime (37%) erau foşti fumători, iar 4% erau fumători declarați. 

Dintre fumători, majoritatea (71%) fumau între una şi 19 ţigări pe zi, în timp ce 29% fumau 20 sau mai multe ţigări pe zi.

Rezultatele au arătat că, prin comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată, fumătorii prezentau un risc cu 80% mai mare de internare din cauza COVID-19. La cei care fumau între una şi nouă ţigări, pe zi riscul de deces din cauza COVID-19 se dubla, în timp ce persoanele care fumau între 10 şi 19 ţigări pe zi erau de aproape şase ori mai predispuse să moară din cauza coronavirusului.

Analiza genetică a arătat că printre persoanele predispuse genetic să fumeze a existat un risc mai mare de infectare cu COVID-19 şi internare în spital.

Rezultatele din două abordări analitice demonstrează un efect cauzal al fumatului asupra riscului de severitate a bolii COVID-19”, au concluzionat autorii studiului. 

Etichete: studiu britanic imbolnavire covid risc sporit spitalizare fumatori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.