Newsflash
Internaționale

Studiu: paracetamolul luat pe termen lung crește tensiunea arterială

de L. Budin - feb. 8 2022
Studiu: paracetamolul luat pe termen lung crește tensiunea arterială

Medicii ar trebui să reflecteze la riscuri și avantaje înainte de a prescrie pacienților paracetamol pe termen lung, arată cercetările oamenilor de știință de la Universitatea din Edinburgh.

Un studiu britanic arată că persoanele care suferă de hipertensiune arterială și care iau paracetamol cu prescripție medicală ar putea să prezinte risc crescut de criză cardiacă sau de accident vascular cerebral, informează BBC.

tensiune-arteriala1

Paracetamolul e folosit peste tot în lume drept remediu pe termen scurt, contra unor afecțiuni diverse și e prescris pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi legate de eficiența lui pe perioade mai mari, notează BBC.

Studiul britanic a fost efectuat cu ajutorul a 110 voluntari, din care două treimi luau medicamente contra hipertensiunii arteriale.

În cadrul unui test randomizat, li s-a cerut să ia 1g de paracetamol de 4 ori pe zi, timp de 2 săptpămâni – o doză obișnuită pentru pacienții care suferă de dureri cronice -, apoi li s-a administrat un tratament placebo, timp de alte 2 săptămâni.

Testul a arătat că, în măsură mai ridicată ca tratamentul placebo, paracetamolul creștea tensiunea arterială, „unul dintre factorii de risc cei mai importanți pentru crizele cardiace și accidentele vasculare cerebrale”, a explicat profesorul James Dear, expert în farmacologie clinică de la Universitatea din Edinburgh.

Ca urmare a studiului, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să înceapă prin a le administra pacienților suferind de dureri cronice doza de paracetamol cea mai slabă cu putință și de a supraveghea îndeaproape pacienții care prezintă o tensiune arterială ridicat și risc de maladie cardiovasculară. Recomandările nu privesc utilizarea pe termen scurt a paracetamolului, pentru dureri de cap sau febră, se precizează în studiu.

Totuși, rămân destule necunoscute, afirmă doctorul Dipender Gill, conferențiar în farmacologie și terapeutică clincă la Universitatea din Londra. El spune că studiul, publicat în revista Circulation, nu arată dacă creșterea observată a tensiunii arteriale s-ar menține dacă paracetamolul ar fi folosit într-un interval mai mare decât cel luat în calcul. Nu se știe cu certitudine nici dacă o eventuală creștere a tensiunii arteriale, atribuită administrării de paracetamol, ar antrena un risc sporit de afecțiune cardiovasculară.

Echipa din Edinburgh a admis că nu a putut explica prin ce mecanism paracetamolul ar putea duce la creșterea tensiunii arteriale, dar concluziile cercetării ar trebui să ducă la o revizuire a prescripției de paracetamol pe termen lung.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe