Newsflash
Internaționale

EMA evaluează cazurile de sindrom inflamator multisistemic, după vaccinarea anti-COVID

de Dorina Novac - sept. 8 2021
EMA evaluează cazurile de sindrom inflamator multisistemic, după vaccinarea anti-COVID

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență al EMA evaluează dacă există riscul de apariție a sindromului inflamator multisistemic în urma administrării vaccinurilor COVID-19.

În urma raportării unui caz de sindrom inflamator multisistemic (multisystem inflammatory syndrome - MIS) după administrarea vaccinului Pfizer, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență al EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) evaluează dacă există riscul de apariție a sindromului inflamator multisistemic în urma administrării vaccinurilor COVID-19.

EMA evalueaza

Cazul a fost raportat la un tânăr în vârstă de 17 ani, din Danemarca, care, între timp, s-a recuperat complet.

Câteva cazuri de MIS au fost, de asemenea, raportate pe teritoriul SEE (Spațiul Economic European), după vaccinarea cu alte vaccinuri COVID-19.

„MIS este o afecțiune inflamatorie gravă care afectează mai multe părți ale corpului; simptomele pot fi: oboseală, febră ridicată persistentă, diaree, vărsături, dureri de stomac, cefalee, dureri în piept și dificultăți de respirație. MIS fusese raportat anterior în urma bolii COVID-19. Cu toate acestea, pacientul danez nu a avut antecedente de COVID-19”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, MIS este un sindrom rar, iar rata incidenței sale înaintea pandemiei COVID-19, estimată în 5 țări europene, a fost de aproximativ 2 până la 6 cazuri la 100.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani, pe an și mai puțin de 2 cazuri la 100.000 de adulții cu vârsta de 20 de ani și peste pe an.

La acest moment, nu există nicio modificare a recomandărilor actuale ale Uniunii Europene (UE) pentru utilizarea vaccinurilor COVID-19.

PRAC încurajează toți profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze toate cazurile de MIS, precum și orice alte reacții adverse apărute la persoanele vaccinate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe