Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

EMA evaluează cazurile de sindrom inflamator multisistemic, după vaccinarea anti-COVID

Viața Medicală
Dorina Novac miercuri, 8 septembrie 2021, ora 11:41

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență al EMA evaluează dacă există riscul de apariție a sindromului inflamator multisistemic în urma administrării vaccinurilor COVID-19.

În urma raportării unui caz de sindrom inflamator multisistemic (multisystem inflammatory syndrome - MIS) după administrarea vaccinului Pfizer, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență al EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC) evaluează dacă există riscul de apariție a sindromului inflamator multisistemic în urma administrării vaccinurilor COVID-19.

EMA evalueaza

Cazul a fost raportat la un tânăr în vârstă de 17 ani, din Danemarca, care, între timp, s-a recuperat complet.

Câteva cazuri de MIS au fost, de asemenea, raportate pe teritoriul SEE (Spațiul Economic European), după vaccinarea cu alte vaccinuri COVID-19.

„MIS este o afecțiune inflamatorie gravă care afectează mai multe părți ale corpului; simptomele pot fi: oboseală, febră ridicată persistentă, diaree, vărsături, dureri de stomac, cefalee, dureri în piept și dificultăți de respirație. MIS fusese raportat anterior în urma bolii COVID-19. Cu toate acestea, pacientul danez nu a avut antecedente de COVID-19”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, MIS este un sindrom rar, iar rata incidenței sale înaintea pandemiei COVID-19, estimată în 5 țări europene, a fost de aproximativ 2 până la 6 cazuri la 100.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani, pe an și mai puțin de 2 cazuri la 100.000 de adulții cu vârsta de 20 de ani și peste pe an.

La acest moment, nu există nicio modificare a recomandărilor actuale ale Uniunii Europene (UE) pentru utilizarea vaccinurilor COVID-19.

PRAC încurajează toți profesioniștii din domeniul sănătății să raporteze toate cazurile de MIS, precum și orice alte reacții adverse apărute la persoanele vaccinate.

Etichete: EMA vaccinuri COVID-19 sindrom inflamator multisistemic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.