Newsflash
Internaționale

Administrarea i.v. a vitaminei C la pacienţii cu sepsis

de Dr. Diana Andronache - iun. 24 2022
Administrarea i.v. a vitaminei C  la pacienţii cu sepsis

În rândul adulților cu sepsis care au primit terapie vasopresoare în ATI, administrarea intravenoasă a vitaminei C a dus la creșterea riscului de deces sau de disfuncţie persistentă de organ.

p1Sepsisul este un sindrom clinic determinat de apariţia unui răspuns inflamator exagerat al organismului în faţa unei infecţii, ca urmare a unei activări necontrolate a sistemului imun. Tabloul clinic însoţit de rezultatele testelor biologice și imagistice ajută la stabilirea unui diagnostic corect. Deși orice tip de infecţie (bacteriană, virală sau fungică) poate evolua către sepsis, mai frecvent implicate sunt infecţiile bacteriene cu punct de plecare respirator, digestiv, cutanat sau genito-urinar.

În sepsis se consideră că efectele antioxidante ale terapiei cu vitamina C pot atenua leziunile tisulare induse de stresul oxidativ. Deși un studiu cu un singur centru a stimulat interesul pentru utilizarea vitaminei C administrate intravenos, în asociere cu hidrocortizon și tiamină, studii ulterioare randomizate, controlate, care au evaluat acest tratament combinat, nu au demonstrat beneficii.

Totuși, într-un alt studiu randomizat, controlat, pacienţii cu sepsis și leziuni pulmonare acute care au primit o doză mai mare de vitamina C au avut un risc mai mic de deces la 28 de zile, comparativ cu cei care au primit placebo. Cu toate acestea, metaanalize recente sugerează că dovezile generale publicate în literatură, care susţin utilizarea terapiei cu vitamina C la pacienţii cu sepsis, au un profil de siguranţă scăzut.

Riscuri mai mari

Un studiu de fază 3, multicentric, randomizat, placebo controlat, și-a propus să evalueze dacă o doză mare de vitamina C administrată intravenos ar reduce riscul de deces sau de disfuncţie persistentă de organ, la 28 de zile, la adulţii cu sepsis sub tratament imunosupresor, trataţi în unitatea de terapie intensivă.

Datele obţinute arată însă că rezultatul primar compozit (deces sau disfuncţie persistentă de organ în ziua 28 a studiului) a fost mai frecvent la pacienţii cărora li s-a administrat vitamina C intravenos, comparativ cu placebo. Constatarea a fost neașteptată pentru investigatori.

Practic, în grupul pacienţilor cărora li s-a administrat vitamina C, 44,5% au murit sau au avut disfuncţie persistentă de organ, comparativ cu 38,5% din grupul placebo. La 28 de zile, decesul a survenit la 35,4% dintre pacienţii din grupul cu vitamina C și la 31,6% dintre pacienţii din grupul placebo. Numărul mediu de zile fără disfuncţie de organ în ziua 28 a fost de 17 în grupul cu vitamina C și de 19,5 în grupul placebo. Nu au fost observate diferenţe semnificative între grupuri în ceea ce privește rezultatele de siguranţă.

Citiți și: Rolul vitaminei D în prevenirea cancerului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe