Newsflash
ACTUALITATE Știri

Inițiativă legislativă care vine în sprijinul start-upurilor românești

de Florentina Ionescu - dec. 10 2024
Inițiativă legislativă care vine în sprijinul start-upurilor românești

Senatoarea Adina Săniuță a depus ieri un proiect de modificare a legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal.

Acest proiect se adresează start-upurilor inovatoare care au primit investiție de la un fond de investiții, de la un business angel sau de la un capital de risc (venture capital).

„Când am depus jurământul în calitate de senator pe 1 februarie 2024 mi-am promis mie că o să lucrez la o inițiativă care să vină în sprijinul startupurilor și a dezvoltării de inovație. Este un proiect care a rezultat în urma mai multor discuții cu fondatori de startupuri, cu investitori și asociații profesionale. Îi voi urmări parcursul legislativ și sper că viitorii parlamentari vor înțelege că avem nevoie de un ecosistem puternic de startupuri care inovează. În mine vor găsi un partener de discuție pe a cărui experiență și expertiză se pot baza”, a scris Adina Săniuță pe o rețea socială

„Startup-urile din România întâmpină dificultăți majore în accesarea fondurilor necesare pentru a concura pe piața internațională și pentru a se dezvolta sustenabil. Acestea primesc finanțări mai mici în comparație cu cele din alte regiuni, precum Europa de Vest și Statele Unite, ceea ce limitează resursele disponibile și îngreunează expansiunea lor”, se arată în expunerea de motive, document care este disponibil la acest link.

Iată ce modificări sunt propuse în acest proiect legislativ, pentru a ajuta start-upurile din țara noastră: 

„În vederea îmbunătățirii ecosistemului antreprenorial și stimulării creșterii economice, propunem modificarea Codului Fiscal astfel încât startup-urile din România, care au obținut cumulat în decurs de 1 an o finanțare de minim 100.000 EUR, să poată beneficia de facilități fiscale menite să încurajeze acest gen de investiții. 

Condițiile pentru aceste finanțări sunt ca minim 80% din investiție să provină de la un fond de investiții, business angel sau capital de risc (venture capital), iar diferența de 20% poate proveni din orice alte surse de finanțare, cu excepția aportului propriu de capital (inclusiv granturi). 

O condiție pentru a beneficia, este ca societățile care aplică au cel puțin un 1 de funcționare, fapt care poate confirma că respectiva companie are o stabilitate pe piață. 

Facilitățile fiscale concrete propuse pentru regimul fiscal al angajaților startup-urilor eligibile sunt următoarele:

Scutirea de la plata a 10% impozit pe venit

Reducerea de la 10% la 5% a contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS);

Reducerea de la 25% la 20% a contribuției la asigurările sociale (CAS) 

Aceste facilități fiscale vor fi aplicabile până când startup-ul îndeplinește oricare dintre următoarele condiții:

Numărul de angajați depășește 50 de persoane;

S-au scurs doi ani de la acordarea beneficiului fiscal inițial.

Aceste facilități vizează reducerea poverii fiscale pentru startup-urile care atrag finanțare externă și demonstrează potențial de inovare și creștere, contribuind astfel la crearea unui mediu mai competitiv și atractiv pentru investitori. De asemenea, această măsura este menită să transmită un semnal puternic și investitorilor, arătând că România susține proactiv inițiativele de afaceri emergente și le oferă un mediu fiscal prietenos, ceea ce poate atrage capitaluri noi și valoroase pentru piața românească.” 

Impact bugetar minim 

În plus, în expunerea de motive pentru acest proiect legislativ se arată că acordarea de facilități fiscale celor aproximativ 2.500 de start-up-uri prezente pe teritoriul României va avea un impact bugetar minim, „având în vedere beneficiile pe care dezvoltarea ecosistemului de startup-uri inovatoare le vor avea pe termen lung în economia națională”.

„Pentru acuratețe, întrucât aplicarea măsurilor propuse prin prezenta inițiativă legislativă are implicații asupra bugetului de stat, prin adresa de înaintare s-a solicitat Guvernului, în temeiul art. 111 alin. (1) din Constituția României, republicată, să comunice punctul de vedere asupra acesteia, precum și informații privind implicațiile bugetare generate de aceasta, respectiv fișa financiară”, a mai scris senatoarea USR Adina Săniuță, inițiatoarea acestui proiect

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe