Pentru prima dată în istorie, o inimă în totalitate mecanică, proiectată după tehnologia trenurilor de mare viteză cu levitaţie magnetică, a fost implantată în corpul unui pacient.
Mușchiul mecanic marchează un progres important în domeniu, mai ales când vine vorba despre menţinerea pacienţilor în viaţă, cât timp aceștia așteaptă un transplant de cord. Inima în totalitate artificială (abreviată TAH – Total Artificial Heart) a fost implantată recent, ca parte a unui studiu de fezabilitate desfășurat sub supravegherea Administraţiei pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA.
Intervenţia chirurgicală de implantare a TAH a avut loc la Texas Heart Institute. „Inima este o pompă de sânge biventriculară construită din titan, cu o singură parte mobilă, care utilizează un rotor cu levitaţie magnetică. Acesta pompează sângele și înlocuiește ambii ventriculi ai unei inimi pe cale să cedeze”, au explicat specialiști din cadrul institutului.
TAH a fost construită de BiVACOR, companie care lucrează la acest dispozitiv încă din anul 2013. Reprezentanţii săi spun că avantajul folosirii unui rotor cu levitaţie magnetică pentru a acţiona funcţia de circulaţie a sângelui în interiorul acestui dispozitiv este faptul că nu există forţă de frecare.
Dispozitivul nu este prima inimă artificială folosită vreodată. Primul implant de succes de acest fel a avut loc în 1969. Dar important este să reţinem că aceasta este prima inimă artificială care implică o utilizare nouă a tehnologiei Maglev (tehnologie folosită la trenurile cu levitaţie magnetică; la acestea, spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina).
https://newatlas.com/medical/maglev-titanium-heart-bivacor/
Sursa foto: https://bivacor.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe