Compania AstraZeneca a anunțat astăzi că medicamentul Imfinzi (durvalumab) a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru folosirea cu doză fixă în tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici nerezecabil.
Noua opțiune extinde dozarea de la două la patru săptămâni, îmbunătățind confortul pacienților, se arată într-un comunicat de presă al companiei farmaceutice.
Totodată, în comunicat se arată că durvalumab a fost aprobat nu doar în UE, ci și în Marea britanie pentru o opțiune suplimentară de dozare, o doză fixă de 1.500 mg la fiecare patru săptămâni, în cancerul pulmonar cu celule non-mici (non-small cell lung cancer sau NSCLC), local avansat, nerezecabil, în cazul adulților la care tumorile au exprimare de PD-L1 pe cel puțin 1% dintre celulele tumorale și a căror boală nu a progresat.
Statisticile arată că principala cauză de deces prin cancer este cancerul pulmonar și că între 80-85% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar au cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC). Aproximativ o treime dintre pacienți sunt diagnosticați în stadiul III și majoritatea acestor persoane au tumori nerezecabile.
Această nouă opțiune de dozare este în concordanță cu dozarea pentru care a fost aprobat Imfinzi în stadiul avansat al cancerului pulmonar cu celule mici (ES-SCLC), iar medicamentul este disponibil pacienților cu NSCLC local avansat, nerezecabil, care cântăresc peste 30 de kilograme.
Potrivit datelor din comunicatul de presă, aprobarea de către Comisia Europeană s-a bazat de datele obținute în urma mai multor studii clinice care au avut în prim plan Imfinzi (durvalumab). Printre aceste studii se află trialul de fază 3 PACIFIC, care a susținut doza de 10 mg/kg, aprobată deja în forma de boală local acansată, nerezecabilă, a NSCLC.
„Dozarea mai puțin frecventă este importantă pentru pacienții cu cancer și ar putea fi îndeosebi relevantă acum pentru acele persoane care suferă de cancer pulmonar, care sunt mai ales vulnerabile în fața complicațiilor de pe urma COVID-19. Pacienții cu cancer ar trebui să se poată concentra pe viața lor, pe cât de mult posibil, iar medicii le pot oferi acum o opțiune de dozare mai convenabilă, care ar reduce vizitele medicale până la jumătate și ar ajuta la evitarea riscurilor inutile de expunere la infecție într-un mediu precum cel spitalicesc”, a declarat dr. Luis Paz-Ares, șeful departamentului de oncologie medicală, de ka Hospital Universitario Doce de Octubre, Madrid, Spania și principalul investigator în studiul clinic de fază 3 CASPIAN.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe