Newsflash
Cultură

Icoane vechi, scoase la licitație în Săptămâna Mare

de Florentina Ionescu - apr. 13 2022
Icoane vechi, scoase la licitație în Săptămâna Mare

Sute de icoane vechi, unele din perioada lui Constantin Brâncoveanu și Neagoe Basarab, vor fi scoase luna aceasta la licitație.

Printre cele mai căutate și apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi românești, sinteză de identitate și origine care, în ultimii ani de piață locală de artă, au început să contureze cotații interesante pentru arta sacră, se arată într-un comunicat de presă transmis de Artmark redacției. 

Expoziția de Artă Sacră, la Palatul Cesianu-Racoviță
Expoziția de Artă Sacră, la Palatul Cesianu-Racoviță

Prețurile acestora sunt încă timide, raportat la cotațiile celorlalte icoane ortodoxe regionale, precum cele rusești, grecești, cipriote ori sârbești, dintre care cele vechi, de secole XIV-XVI, ajung și la sute de mii de euro, însă se remarcă o treptată apreciere a prețurilor de piață ale icoanei românești pe sticlă ori lemn, cele speciale pășind, în ultimele licitații, în zona de preț 5.000-10.000 de euro.

Astăzi, icoanele vechi sau de autor au depășit funcția de obiect de cult sau simbol religios, întrunind calități de obiect de colecție cu valoare estetică, documentară și istorică. Astfel de piese de cult se regăsesc și în licitația-simbol organizată de Artmark în Săptămâna Mare.

Marți, 19 aprilie, se scot la vânzare prin licitație 168 de icoane vechi, pictate pe sticlă sau lemn, care întrunesc cele mai importante caracteristici ale unei piese de cult de colecție – calitate, perioadă, raritate, conservare, regiune și proveniență. 

Prețuri de pornire 

Cel mai mare preț de pornire în Licitația de Artă Sacră îl are icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, de doar 4.000 de euro. Piesa de cult aparține școlii românești și a fost realizată în epoca lui Neagoe Basarab, așadar primele decenii ale sec. XVI. 

Icoană de pelerinaj Cetatea Ierusalimului, 1863, piesă rară, de colecție
Icoană de pelerinaj Cetatea Ierusalimului, 1863, piesă rară, de colecție

O altă icoană cu aceeași temă, „Răstignirea Domnului”, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, sfârșitul sec. XVII - începutul sec. XVIII, care se remarcă prin elemente inspirate din arta occidentală, are un preț de pornire de 2.000 de euro.

Un alt punct culminant al licitației este apariția unei splendide icoane de pelerinaj - „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, are un preț de pornire de 2.000 de euro. 

Icoană pe lemn, cu ferecătură din argint, ”Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa)”, școală rusească, 1881
Icoană pe lemn, cu ferecătură din argint, ”Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa)”, școală rusească, 1881

Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Țara Sfântă, dar și un certificat-simbol, o dovadă a pietății celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim.

Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul și Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau  Judecata de Apoi.

În cadrul Licitației de Artă Sacră sunt prezente nu doar icoane românești, ci și piese reprezentative pentru școala grecească sau rusească, de largă circulație regională și internațională.

Datată 1881, icoana pe lemn, cu ferecătură din argint „Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa)” este emblematică pentru rafinata școală moscovită și are un preț de pornire de doar 250 de euro, iar tripticul „Sfântul Vasile, Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie și Sfântul Dumitru”, realizată în prima jumătate a sec. XVIII, de școală grecească, are un preț de pornire de 1.000 de euro.

Icoanele de colecție sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviță, urmând a fi licitate marți, 19 aprilie, începând cu ora 19:00.

Persoanele interesate pot participa la licitație atât prin telefon, cât și prin intermediul platformei Artmark Live, deschizând un cont pentru a lăsa o ofertă scrisă pentru licitație, fie participând la licitație online în timp real.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe