Newsflash
Internaționale

Scoţia, prima ţară care interzice un anestezic cu efect de seră

de Dr. Mariana MINEA - mar. 10 2023
Scoţia, prima ţară care interzice un anestezic cu efect de seră

Spitalele scoţiene nu vor mai putea folosi desfluran, un gaz anestezic utilizat în chirurgie, din cauza efectului de seră puternic al acestuia.

Desfluranul are un potenţial de încălzire globală de 2.500 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon. NHS, sistemul de sănătate englezesc, va introduce o măsură similară în 2024. De la momentul respectiv, anestezicul va putea fi utilizat numai în circumstanţe excepţionale. 

Citiți și: SRATI 2023 - 10-14 mai, Sinaia 

internationale2

„Am realizat în 2017 că volumul de gaz pe care îl foloseam ca anestezist într-o zi obișnuită de muncă producea echivalentul emisiilor unui autovehicul condus pe distanţa de 670 de mile (n.r. 1.072 de kilometri)”, a spus dr. Kenneth Barker, anestezist, citat de BBC. 

Kenneth Barker este membru al boardului grupului scoţian de anestezie și unul dintre coordonatorii programului de sustenabilitate energetică al guvernului acestei ţări.

Multe spitale s-au reorientat spre gaze mai puţin nocive pentru mediu, cum ar fi sevofluran, cu un potenţial de încălzire globală de doar 130 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon. Alte variante sunt folosirea unor anestezice non-gazoase ori a unor echipamente mai eficiente. Toate acestea, menţinând siguranţa pacienţilor la baza oricărei decizii clinice.

Însă gazele folosite în anestezie reprezintă doar 2-5% din amprenta de carbon a NHS.

„Trebuie să ne concentrăm pe toate celelalte aspecte care pot face o diferenţă – cum ar fi clădirile spitalelor vechi care sunt greu de încălzit ori scurtarea călătoriilor pe care trebuie să le facă pacienţii”, a declarat pentru aceeași publicaţie Helgi Johansson, vicepreședintele Colegiului Regal al Anesteziștilor din Marea Britanie. 

Citiți și: Anestezia generală în cabinetul dentar 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-64347191

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe