Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tratarea pneumoniei cu ajutorul microroboţilor

de Dr. Diana Andronache - sept. 30 2022
Tratarea pneumoniei cu ajutorul microroboţilor

Ingineri americani au dezvoltat microroboţi, care pot înota în plămâni, pot furniza medicamente și pot fi utilizaţi pentru a trata cazurile de pneumonie bacteriană cu potenţial ameninţător de viaţă.

p2Testaţi pe șoareci, acești microroboţi au eliminat bacteriile responsabile de apariţia pneumoniei, cu un profil de siguranţă bun. Toţi șoarecii trataţi astfel au supravieţuit, comparativ cu cei netrataţi, care au murit în trei zile de la infectare. Microroboţii sunt alcătuiţi din celule de alge ale căror suprafeţe sunt acoperite cu nanoparticule umplute cu antibiotice.

Algele asigură mișcarea, ceea ce le permite microroboţilor să înoate și să livreze antibioticele în locurile în care există bacteriile. Nanoparticulele care conţin antibiotice sunt alcătuite din sfere minuscule de polimer biodegradabil și sunt acoperite de membranele celulare ale neutrofilelor, ceea ce facilitează neutralizarea moleculelor inflamatorii produse de bacterii și de sistemul imunitar al organismului.

Tratamentul cu microroboţi a fost mai eficient decât o injecţie i.v. de antibiotice. Prin administrarea antibioterapiei pe cale intravenoasă e nevoie de o doză de antibiotice de 3.000 de ori mai mare decât cea folosită de microroboţi pentru a obţine același efect. După tratament, celulele imune ale organismului digeră eficient algele și
nanoparticulele restante.

Citiți și: Monitorizarea eficientă a evoluţiei bolii Parkinson

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe